Cena papryki nareszcie spadła więc czas najwyższy rozpocząć  produkcję naszej ulubionej wersji papryki marynowanej. Smakuje wybornie na kanapkach, jako dodatek do obiadu, sałatki  czy jako przekąska. Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. 
Porcja: 5 słoików 1l
Czas przygotowania: 25 minut
Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- 2,5-3 kg papryki
 - 4 szkl wody
 - 1 szkl octu 10%
 - 2 łyżki cukru
 - 1 łyżka soli
 - goździki
 - ziele angielskie
 - liść laurowy
 - olej
 
  | 
Papryka marynowana z goździkami | 
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki – wielkość według uznania. Do każdego słoika wkładamy po  dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy i jeden goździk. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę. Papryki zalewamy gorącą zalewą i do każdego słoika wlewamy jedną łyżkę oleju. Zamykamy i pasteryzujemy około 8-10 minut. Słoiki dokręcamy i odstawiamy do góry dnem.