Cena papryki nareszcie spadła więc czas najwyższy rozpocząć produkcję naszej ulubionej wersji papryki marynowanej. Smakuje wybornie na kanapkach, jako dodatek do obiadu, sałatki czy jako przekąska. Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.
Porcja: 5 słoików 1l
Czas przygotowania: 25 minut
Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- 2,5-3 kg papryki
- 4 szkl wody
- 1 szkl octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- goździki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej
|
Papryka marynowana z goździkami |
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki – wielkość według uznania. Do każdego słoika wkładamy po dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy i jeden goździk. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę. Papryki zalewamy gorącą zalewą i do każdego słoika wlewamy jedną łyżkę oleju. Zamykamy i pasteryzujemy około 8-10 minut. Słoiki dokręcamy i odstawiamy do góry dnem.