Kurczak jest szybki i prosty w przygotowaniu, nic więc dziwnego, że tak często gości na polskich stołach. Chętnie przyrządzamy z niego obiady, kolacje, sałatki czy przekąski. Świetnie smakuje z dodatkiem chilli, miodu, wina czy w klasycznym wydaniu jako kotlet w panierce czy cieście. Wypróbujcie naszą propozycję podania – zaskoczy Was aromatem rozmarynu, lekkim posmakiem czerwonego wina i rozpływającym się w ustach delikatnym mięsem z kurczaka.
Porcja: 2Czas przygotowania: 60 minPoziom trudności : łatwe
Składniki:- 4 podudzia z kurczaka
- 2 cebule
- 4 pałki selera naciowego
- 2-3 papryczki chilli
- 5 ząbków czosnku
- 200 ml wina czerwonego wytrawnego
- 200 ml pomidorów Pelati (puszka)
- 10 ziemniaków młodych
- łyżka miodu
- sok z połówki cytryny
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz
 |
Kurczak w pomidorach i winie |
Przygotowanie:
Jedną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie razem z czosnkiem i rozmarynem, po kilku minutach dodajemy podudzia i podsmażamy je z obu stron. Seler naciowy obieramy ze skórki i kroimy w paski o długości 4-5 cm, dodajemy do mięsa ,podlewamy winem i dusimy na dużym ogniu kilka minut, tak by alkohol wyparował. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy papryczki chilli oraz pomidory Pelati (mogą być również świeże pomidory ale bardzo dojrzałe). Dusimy jeszcze około 40 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W między czasie ziemniaki skrobiemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą gotowe odcedzamy i kroimy w talarki. Czosnek podsmażamy na oliwie razem z cebulą, drobno posiekany. Doprawiamy pieprzem i solą oraz miodem i podlewamy sokiem z cytryny. Mięso podajemy z ziemniakami pokrojonymi w talarki polanymi omastą z czosnku, cebuli i natki pietruszki. Smacznego!