Natka pietruszki to źródło witamin i soli mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawarte w niej żelazo pomaga zwalczyć anemię, witamina A dobrze działa na wzrok a witamina C pomaga zwalczyć przeziębienia. Polecana także dla palaczy bo jej żucie szybko odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach po zjedzeniu czosnku. Polecamy Wam dressing z natki pietruszki –wzbogaca smak sałatki, pięknie pachnie a przy tym wspaniale działa na nasz organizm.
Składniki:
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- ½ szkl nasion słonecznika
- ½ cytryny
- 80 ml oleju (do sałatek)
|
Dressing pietruszkowy |
Przygotowanie:
Natkę pietruszki myjemy ,nasiona słonecznika prażymy na patelni, oba składniki wrzucamy do blendera, dodajemy olej , doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny i blenderujemy na gładki dressing. Gdyby dressing był zbyt gęsty, dodajemy gorącej wody przegotowanej . Nie trzeba się tu zresztą trzymać podanych proporcji, jeśli lubicie dressingi bardziej cytrynowe lub bardziej gęste to możecie te proporcje zmienić.