Mam ogromną słabość do kawy i wiecie o tym doskonale. Uwielbiam ten aromat, smak, cały rytuał parzenia. Zaparzona, świeżo zmielona kawa, laptop i mogę zacząć pracę.
Postanowiłam zdradzić Wam, które kompozycje lubię najbardziej.
Pierwsza to kawa codzienna, którą piję każdego dnia. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak determinuje rodzaj użytych ziaren.
Druga to kawa z kokosową pianką, z cynamonem i wanilią. Bardzo ją lubię i to jest taka kawa weekendowa, która najlepiej smakuje w towarzystwie.
Trzecia to ice coffee, idealna na upały, także na mleku kokosowym. Tu oczywiście możecie użyć zwykłego mleka krowiego, ale z kokosowym moim zdaniem smakuje lepiej.
Ciekawa jestem która Wam posmakuje bardziej.
Składniki na kawę codzienną, typową:
* 3 łyżeczki ziaren kawy
* 200 ml wody
* 100 ml mleka
Potrzebne urządzenia:
* młynek do kawy
* kawiarka
1. Ziarenka mielimy w młynku na bardzo drobno.
2. Ja do przygotowania kawy nie używam ekspresu, a zwykłej kawiarki, więc zmielone ziarenka umieszczam po prostu w pojemniku na kawę, a wodę na dole w zbiorniczku. Kawiarkę stawiam na bardzo małym ogniu i gotuję do czasu aż kawa wypłynie.
2. Podgrzewam mleko, mieszam z kawą.
Gotowe ;)
Cynamonowo - waniliowa z kokosową pianką: * 3 łyżeczki ziaren kawy
* 200 ml wody
* 50 ml mleka kokosowego z puszki (gęstego)
* pół łyżeczki cynamonu
* szczypta wanilii i lub 2 krople naturalnego aromatu waniliowego
1. Kawę przygotowujemy według przepisu na kawę bazową. Zaparzoną mieszamy z cynamonem i wanilią.
2. Mleko kokosowe ubijamy przy pomocy spieniacza do mleka. Piankę umieszczamy na górze kawy.
Kokosowa Ice latte z cynamonem:* 4 łyżeczki ziaren kawy
* 150 ml wody
* 150 ml mleka kokosowego (z kartonu)
* pół łyżeczki cynamonu
* łyżeczka mielonej czekolady, lub wiórków
* 5 - 6 kostek lodu
1. Kawę przygotowujemy według przepisu na kawę bazową, ale używając 150 ml wody. Zaparzoną kawę mieszamy z cynamonem. Schładzamy.
2. Zimną kawę umieszczamy w shakerze. Dodajemy zimne mleko i lód. Mocno potrząsamy.