Nietolerancja pokarmowa (nadwrażliwość pokarmowa), to nie jest, jak się niektórym wydaje, nowoczesny trend i wymysł "tych czasów".
Już w czasach starożytnych zauważano zależności między samopoczuciem, a spożytym pokarmem.
Lukrecjusz mawiał "Co dla jednego jest pokarmem, jest trucizną dla drugiego".
Hipokrates obserwując samopoczucie swoich pacjentów po spożyciu różnych potraw także zauważył, że nie wszyscy czują się tak samo po zjedzeniu tego samego.
Zanieczyszczenie środowiska, nadużywanie leków, chemiczne dodatki w żywności oraz wysokie jej przetworzenie skutkuje imunologicznymi atakami na pokarmy. We krwi pojawia się zwiększona liczba przeciwciał klasy G (IgG) przeciwko pokarmom, które mogą być przyczyną różnych dolegliwości zdrowotnych.
Niestety objawy nietolerancji związanej z przeciwciałami IgG występują stosunkowo późno po spożyciu danego pokarmu (od kilku godzin, do dwóch, trzech dni) dlatego skojarzenie ich z konkretnym składnikiem jest utrudnione.
Jeśli szkodzący nam pokarm jemy nieustannie, do głowy nam nie przyjdzie, że to właśnie on jest przyczyną naszych problemów zdrowotnych i nie chodzi tylko o dyskomfort z tym związany.
Bardzo często spotykam się z podejściem "po co sprawdzać czego mój organizm nietoleruje, jeszcze mi wyjdzie to co najbardziej lubię". Osobom niezwiązanym z tematyką wydaje się, że nietolerancja to tylko objawy i dyskomfort z tym związany. Niestety odkładanie kompleksów immunologicznych (tworzonych z przeciwciał IgG które powstają w wyniku nieprawidłowej reakcji na spożyty pokarm) jest wstępem do przewlekłego stanu zapalnego. Osoby z niewykrytą nietolerancją mają przez lata przewlekły stan zapalny w organizmie. A wystarczyłaby eliminacja nietolerowanego pokarmu z diety, aby wrócić do zdrowia. O ile ostry stan zapalny który jest zazwyczaj krótkotrwały, nie jest niebezpieczny, o tyle przewlekły jest przyczyną wielu chorób.
Aby odzyskać zdrowie, potrzebujemy diety eliminacyjnej. Tymczasem idąc do lekarza z konkretnymi dolegliwościami, zaczynamy być leczeni objawowo, najczęściej farmakologicznie co nie poprawia naszego stanu zdrowia, a jedynie maskuje i lekko łagodzi objawy.
Niestety wpływ nietolerancji pokarmowych na stan zdrowia w dalszym ciągu jest traktowany po macoszemu. Trudno się dziwić. Koncerny farmaceutyczne na dietach eliminacyjnych nie zarabiają. Na objawowym leczeniu farmakologicznym całkiem sporo.
Kogoś to dziwi? Mnie bynajmniej. Na co dzień obserwuję co się dzieje jak np. osoba z chorymi stawami, od kilku lat bezskutecznie leczona, przestaje narzekać na ból bo odstawiła np. jajko i pszenicę. Wraz z alergenami, odstawia brane od paru lat leki bo stawy przestają boleć, więc po co się truć.
Koncern traci ? No pewnie.
Jeśli reakcja po spożyciu określonego pokarmu jest natychmiastowa i burzliwa, bardzo łatwo "wyłapać", co nam szkodzi (immunologiczna, alergiczna nadwrażliwość pokarmowa IgE-zależna).
Problem pojawia się wtedy, kiedy objawy mają charakter łagodny i nie występują od razu, a mogą wystąpić nawet po kilku dniach (immunilogiczna, niealergiczna nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna, potocznie nazywana ukrytą nietolerancją pokarmową).
Do oceny przeciwciał skierowanych przeciwko określonym składnikom pokarmowym wykorzystuje się obecnie mikropyłkowe testy immunologiczne. Takie testy wykonuje się w profesjonalnych laboratoriach. Dostępne są także testy Food Detective opracowane przez brytyjską firmę Cambridge Nutritional Sciences Ltd. To są testy do samodzielnego wykonania w domu.
Symptomatologia nadwrażliwości pokarmowejSymptomatologia nadwrażliwości pokarmowej jest bardzo bogata i może dotyczyć jednego narządu lub układu, lub objawy mogą się wzajemnie kojarzyć.
Nie stanowi to zagrożenia dla życia, ale powodując przewlekły stan zapalny przyczynia się do ogólnego złego samopoczucia i różnorodnych objawów chorobowych m.in.:
- problemy ze strony przewodu pokarmowego: wzdęcia, zatrzymanie wody, nudności, zaparcia, biegunki, kolki, uczucie pełności, trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała (nadwaga i niedowaga), zespół jelita drażliwego (IBS), zespół złego wchłaniania, zapalenie jelit, choroba Leśniewskiego - Crohna,
- problemy oddechowe: astma, nieżyt nosa, zapalenie zatok,
- problemy dermatologiczne: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik, łuszczyca, suchość skóry, świąd skóry, wypryski,
- problemy ze strony układu nerwowego: migrena, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju, zachowania depresyjne, przewlekłe zmęczenie, nadmierne pobudzenie, bezsenność, zespół deficytu nieuwagi (ADHD),
- problemy mięśniowo - szkieletowe: zapalenie stawów, bóle stawów, bóle mięśni, osłabienie, fibromialgia,
- inne: cukrzyca typu II, mimowolne moczenie nocne, spuchnięte powieki, zaczewienienie oczu, łzawienie oczu, wysokie ciśnienie krwi,
Patomechanizm reakcji IgG - zależnychNietolerancja pokarmowa IgG - zależna dotyka ok. 45 % populacji Europy. Dwa razy częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Białka pokarmowe (antygeny pokarmowe) przenikają do krwiobiegu, gdzie przez układ odpornościowy są rozpoznawane jako ciała obce. Niektóre antygeny mają zdolność wiązania się z tkankami, co ułatwia wiązanie się i odkładanie kompleksów w tkankach.
Odkładanie kompleksów immunologicznych (tworzonych z przeciwciał IgG) jest wstępem do przewlekłego stanu zapalnego.Przewlekły stan zapalny jest przyczyną wielu chorób:- Chorób neurologicznych - Alzheimera, Parkinsona, demencji,
- Chorób układu sercowo - naczyniowego - miażdżyca, zawał serca,
- Chorób z autoagresji - Celiakia, Hashimoto, RZS,
- Chorób Alergicznych - Astma,
- Chorób układu kostno - mięśniowego - Osteoporoza, Artretyzm,
- Nowotworów,
- Chorób psychicznych - depresja, schizofrenia, autyzm,
- Chorób metabolicznych - cukrzyca, otyłość
Dieta eliminacyjna:- odciąża układ odpornościowy,
- poprawia kondycję bariery jelitowej oraz florę bakteryjną,
- poprawia czynność absorpcyjno- trawienną przewodu pokarmowego,
- poprawia metabolizm i ułatwia osiągnięcie i utrzymanie prawidłowej masy ciała,
- poprawia gospodarkę wodno - elektrolitową,
- wspiera potencjał antyoksydacyjny,
- poprawia ogólny stan zdrowia,
Jak się przebadać ?Mikropyłkowe testy immunologiczne wykonuje się w profesjonalnych laboratoriach. Poszukaj takiego w swojej okolicy.
Można także przebadać się samodzielnie w domu wykorzystując test Food Detective.
To pierwszy na świecie test do
samodzielnego wykonania badania nietolerancji pokarmowej. Przy pomocy niewielkiej próbki krwi pobranej z palca wykrywa pokarmy tworzące przeciwciała pokarmowo-specyficzne IgG, które mogą być zaangażowane w różne objawy nietolerancji pokarmowej. Wynik testu jest widoczny po 40 minutach i pozwala jakościowo określić podniesiony poziom przeciwciał IgG specyficznych dla 59 pokarmów pogrupowanych na 46 polach.
Test możesz zamówić u mnie przechodząc do zakładki
ZAMÓW TEST (klik), lub kupić go gdziekolwiek indziej.
Dla osób którym wyjdą nietolerancje, a które nie mają funduszy na zamówienie drogiej diety eliminacyjnej (cena wynika z czasu pracy) uruchomiłam możliwość zamówienia szczegółowej interpretacji. Co zawiera interpretacja dowiecie się klikając w
ZAMÓW TEST. UWAGA dot. komentarzy !W tej zakładce pytamy
tylko o kwestie związane z nietolerancjami.Komentarze niezwiązane z tematyką zakładki będą usuwane.
Tekst powstał we współpracy z Cambridge-Diagnostics