Domowe burgery. Soczyste, aromatyczne, takie w stylu American Home. No właśnie, czyli jakie?
Warunek podstawowy to doskonałej jakości wołowina. Ale samo mięso burgera nam nie zrobi. Jeśli kotlet będzie suchy jak wiór (a wołowina to chude mięso) to burger będzie niedobry.
Mięso musi być soczyste i aromatyczne. Tu kluczowym składnikiem jest bulion który dodajemy do mięsa.
Ja użyłam bulionu warzywnego który robię zwyczajnie, na włoszczyźnie i aktualnie, o tej porze roku, wszelkich zielonych liściach. Jeśli macie pod ręką rosół, użyjcie rosołu.
Bulion dodany do mięsa gwarantuje nam soczystość. Po zamknięciu mięsa podczas smażenia pięknie nawilża mięso. Będziecie zaskoczeni ;)
No i burger w stylu American Home nie obejdzie się bez majonezu. Nie ma takiej opcji. Pyszny, domowy, idealnie komponuje się z soczystą wołowiną, kruchą sałatą i ogórkiem małosolnym którego akurat dodałam (przepis na ogórki małosolne znajdziecie
TU).
Kaloryczność:
Jeden burger ma ok. 370 kcal
Składniki na 4 burgery:
* 400 gramów wołowiny - ja używam ligawy
* 80 ml intensywnego bulionu warzywnego
* płaska łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
* jajko
* 4 pełnoziarniste bułki
* sałata
* 3 ogórki małosolne
* 4 łyżeczki ketchupu
* 4 łyżeczki domowego majonezu
(klik)
1. Zmieloną wołowinę mieszamy z solą, pieprzem, jajkiem i zimnym bulionem. Odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie dzielimy mięso na cztery części i przy pomocy obręczy kuchennych formujemy równe, płaskie kotlety o wysokości ok. 1,5 centymetra. Gotowe burgery smażymy na grillu elektrycznym, patelni grillowej lub zwykłej teflonowej. Ja używając grilla z grzaniem góra dół smażę minutę. Używając zwykłej patelni lub tej grillowej smażycie minutę z każdej strony.
2. Bułki przekrawamy na pół. Kładziemy na suchej teflonowej patelni i lekko dociskając grillujemy około pół minuty z każdej strony.
3. Jedną połówkę bułki smarujemy majonezem, drugą ketchupem.
Na bułce posmarowanej majonezem kładziemy sałatę, burgera oraz trzy plastry ogórka małosolnego. Przykrywamy drugą połówką bułki, posmarowaną ketchupem.
Burgery na imprezę grillową
1. Robimy wszystko z punktu pierwszego.
2. Bułki przekrawamy na pół. Jedną połówkę smarujemy majonezem, drugą ketchupem. Na bułce posmarowanej majonezem kładziemy sałatę, burgera oraz trzy plastry ogórka małosolnego. Przykrywamy drugą połówką bułki, posmarowaną ketchupem.
3. Gotowe burgery zawijamy w papier do pieczenia. Kładziemy na grilla, trzymamy 15 minut.