Któż z nas nie kocha naleśników. Jedni lubią na słodko, inni preferują wytrawne. Wszyscy z pewnością zgodzą się z tym, że najsmaczniejsze są te cieniutkie i delikatne.
Ciasto na naleśniki to najprostsza rzecz na świecie, jednak często jest nie lada problemem. Większość robi na oko i zawsze wychodzą, inni mówią że nie potrafią zrobić dobrego bo zawsze przywiera do patelni. Pytań o ciasto na naleśniki otrzymuję bardzo dużo więc dziś zdradzam receptę na idealne proporcje :)
Sekretem dobrych naleśników jest ciasto. Źle zrobione przywiera do patelni i do usmażenia każdego naleśnika potrzebujemy oleju. Do usmażenia moich naleśników (8 sztuk) potrzebujemy zaledwie łyżeczki. Tę łyżeczkę wlewamy do ciasta a patelnię smarujemy olejem (odrobiną) tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika. Do usmażenia kolejnych naleśników oleju już nie dodajemy.
Poniżej macie proporcje na 4 i 8 naleśników.
Jeśli zdecydujecie się na nadzienie wytrawne, do ciasta nie dodawajcie substancji słodzącej czyli. miodu, stewi, cukru etc.
Kaloryczność:
Jeden suchy naleśnik ma ok. 110 kcal
Składniki na 8 naleśników z patelni o średnicy 28 cm:
* 3 jajka
* szklanka mąki orkiszowej
* szklanka mleka
* odrobina stewi lub miodu
* sól
* łyżeczka oleju do ciasta + odrobina na posmarowanie patelni do usmażenia pierwszego naleśnika
Jajka miksujemy z mlekiem. Dodajemy sól, stewię i mąkę. Miksujemy na gładką masę.
Składniki na 4 naleśniki z patelni o średnicy 28 cm:
* 2 jajka
* pół szklanki mąki orkiszowej
* pół szklanki mleka
* odrobina stewi lub miodu
* sól
* pół łyżeczki oleju do ciasta + odrobina na posmarowanie patelni do usmażenia pierwszego naleśnika