Dziś mam dla Was coś specjalnego. W zasadzie powinnam ten przepis opublikować bliżej weekendu, ale pomyślałam sobie że jak opublikuję w poniedziałek, to dam Wam czas abyście sobie wszystko zaplanowali.
Poniedziałek to początek tygodnia, dzień na ogół nielubiany bo zaraz po weekendzie który zawsze jest za krótki. Tym postem chcę to przerwać i przerzucić Wasze myśli na planowanie następnego weekendu.
Czy romantyczną kolację we dwoje można zjeść tylko w Walentynki? Czy można w zwykły, nazwijmy to roboczy weekend? Można! A nawet trzeba!
Dobre jedzenie, dobre wino, ukochana osoba. Czegóż chcieć więcej i nie ma znaczenia czy to 23 stycznia, 14 luty, 6 marca czy słoneczny dzień sierpnia. Liczą się ludzie. Zawsze!!!
Krewetki to afrodyzjak i genialnie nadają się na kolację we dwoje. Do tego aromatyczny ryż na białym winie z bakłażanem i świeżą kolendrą. To mój najnowszy przepis i obydwoje z mężem pokochaliśmy to danie.
Powiecie że mała porcja?
Tak ma być. Romantyczna kolacja to nie jest sytuacja w której mamy się objeść jak bąki.
Myślę że dla wszystkich jest jasne dlaczego ;)
Kaloryczność:
Kolacja dla jednej osoby ma ok. 330 kcal
Składniki dla 2 osób:
* 80 gramów mieszanki ryżu jaśminowego
* 20 gramów ryżu czerwonego
* 30 gramów białej cebuli (najlepsza będzie cukrowa)
* garść świeżej kolendry
* czubata łyżka oleju ryżowego
* 100 ml białego wytrawnego wina
* 150 ml bulionu grzybowego (garść suszonych grzybów leśnych, liść laurowy, kawałek cebuli, 4 ziarenka czarnego pieprzu, sól, kawałek selera)
* 150 gramów bakłażana
* 12 krewetek tygrysich (dokładnie oczyszczonych)
* czubata łyżka tempury
* olej ryżowy do smażenia krewetek
Bulion grzybowy:
1. Suszone grzyby zalewamy 400 ml wody. Odstawiamy na kilka godzin (ja zazwyczaj odstawiam na noc).
2. Cebulę opalamy nad ogniem aż ściemnieje (jak do rosołu).
3. Do wody z grzybami dodajemy opaloną cebulę, liść laurowy, pieprz, sól i selera. Gotujemy na minimalnym ogniu przez godzinę.
Do przepisu używamy 150 - 200 ml, resztę można zamrozić. Grzyby także.
Przygotowanie krewetek:
1. Krewetki solimy, wkładamy do foliowego woreczka, zasypujemy tempurą. Zawiązujemy woreczek, mocno potrząsamy aby tempura dokładnie obtoczyła każdą krewetkę.
2. Krewetki smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym. Podczas smażenia muszą być całkowicie zakryte olejem. Po wyjęciu należy je dokładnie odsączyć na papierowym ręczniku.
Przygotowanie risotto:
1. Bakłażana i cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy równocześnie na rozgrzany olej ryżowy.
Podsmażamy aż z bakłażana całkowicie odparuje woda.
2. Do warzyw dodajemy ryż, szklimy, wlewamy wino. Smażymy bez przykrycia, często mieszając aż wino całkowicie odparuje.
3. Następnie wlewamy bulion grzybowy, przykrywamy pokrywką, dusimy aż ryż będzie al dente. W razie potrzeby dolewamy bulionu.
Całość posypujemy świeżą kolendrą.