![](https://4.bp.blogspot.com/-qUKf_BtXjVU/WE_m8AefNSI/AAAAAAAArDI/BaRtbI85_fk1prKsbw7oOvgcW0qOu1aHgCLcB/s640/przepis%2Bna%2B%25C5%259Bwi%25C4%2599teczne%2Bpierniczki.jpg)
Święta bez pierniczków? U mnie w domu absolutnie nie ma takiej opcji. Pieczemy je zawsze w hurcie. Dlaczego? Ponieważ dużym sukcesem jest, jeśli do świąt dotrwa połowa ;)
A to mąż skubnie, a to dzieci "po jednym" i tak kilka razy dziennie. Pieczenie dzielę na cztery tury. Inaczej ręce odpadłyby mi od wałkowania, a kręgosłup od biegania po kuchni. W tym tygodniu zostały mi jeszcze dwie partie i jedna w przyszłym;).
Co roku piekę moje tradycyjne, klasyczne, z przepisu rodzinnego -
przepis TU. Wychodzą zawsze o czym przekonały się już tysiące moich czytelników. W tym roku postanowiłam zaszaleć i opracowałam nową recepturę smakową, pierniczki imbirowo - cynamonowo - pomarańczowe. R E W E L A C J A!!! Jestem przekonana że Wam zasmakują. Dla porównania koniecznie zróbcie i jedne i drugie. Moja córka orzekła wczoraj, że imbirowe smakują jej bardziej ;).
Do dekoracji użyłam lukru domowej roboty, ale z użyciem klasycznego cukru. Jest gęstszy i do pierniczków nadaje się lepiej niż ten na bazie ksylitolu. Lukier z ksylitolem jest świetny jako polewa do ciast -
przepis TU. Kaloryczność:
Jeden pierniczek ma ok. 60-70 kcal
A to Wacław, piernik autorstwa mojego synka ;)
Składniki na ok. 60 pierniczków:
* 1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
* 300 gramów masła
* 200 gramów cukru
* 250 gramów płynnego miodu
* skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
* 4 płaskie łyżki cynamonu
* płaska łyżka imbiru mielonego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 3 żółtka
* 4-5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany
1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
2. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sito (koniecznie !!!).
3. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, skórkę pomarańczową i rozpuszczoną w wodzie sodę. Po uzyskaniu jednolitej masy wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste.
4. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.
Lukier:
* szklanka cukru pudru
* jedno białko
* 6 kropel soku z cytryny
1. Cukier puder miksujemy z białkiem i sokiem z cytryny na gładką, gęstą masę.