Danie które sprawdzi się na absolutnie każdej uroczystej okazji. Pierwszokomunijnym obiedzie Twojego dziecka, urodzinach męża, czy romantycznej kolacji we dwoje. Kurczak ze szparagami i pietruszką w sosie kokosowym. Pyszne, niebanalne, zaskakujące w smaku.
Duszony w mleku kokosowym kurczak staje się kruchy i delikatny.Charakteru dodają mu użyte do marynaty przyprawy i warzywne dodatki. Szparagi i słodki korzeń pietruszki.
Wszystkie składniki doskonale się ze sobą komponują, tworząc ciekawą całość.
Polecam ;)
Kaloryczność:
Jedna pałka z kurczaka z łyżką sosu ma ok. 100 kcal
Składniki na obiad dla 4 osób:
* 10 pałek z kurczaka
* łyżeczka suszonego czosnku
* opakowanie ziół prowansalskich
* płaska łyżeczka soli
* łyżka klarowanego masła
* 400 ml mleka kokosowego
* pęczek zielonych szparagów
* jeden dorodny korzeń pietruszki
1. Czosnek, sól i zioła prowansalskie mieszamy w naczyniu. Pałki z kurczaka umieszczamy w plastikowym pojemniku, wsypujemy przyprawy, zamykamy pokrywę pojemnika i kilkukrotnie potrząsamy, aby kurczak dokładnie obtoczył się w przyprawach. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
2. Pietruszkę kroimy w skośne pasy. Na klarowanym maśle podsmażamy kurczaka, dodajemy pokrojoną w kawałki pietruszkę i zalewamy mlekiem kokosowym. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.
3. Szparagi kroimy w kawałki. Dodajemy do kurczaka. Dusimy ok. 10 minut.
Sos można zagęścić ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby.