Ostatnimi czasy, kulinarnie przetransportowaliśmy Was do Chiń, aby posmakować chińskich smaków i aromatów. Na tę drogę oczywiście jeszcze wrócimy, ale przed nami okres świąteczny, czas rodzinnych spotkań, więc kulinarnie musimy powrócić na rodzime podwórko.
Na rodzinny obiad najlepiej sprawdzają się dania, a w zasadzie składniki które każdy lubi. Nie muszą to być jednak dania sztampowe, przewidywalne. Wcale nie musi to być schabowy z ziemniakami i surówką z kapusty. Czy może to być pieczony kurczak w aksamitnym ziołowo - warzywnym sosie, podany z ziemniaczaną puszystą babką i pieczonymi ziemniaczkami? Składniki każdemu znane? Znane. Smaki przewidywalne? Już nie.
Co jest niewątpliwą zaletą tego dania? To że każdy jego składnik możecie przygotować nawet dzień wcześniej. Babka ziemniaczana pokrojona w plastry, muśnięta oliwą i odgrzana w piekarniku z funkcją grilla smakuje jeszcze lepiej niż na świeżo. Jarzynce z pieczonych buraków, czy kurczakowi w sosie odgrzanie także służy, bo smaki jeszcze bardziej się ze sobą mieszają.
Na 1 listopada, kiedy cały dzień jesteśmy w rozjazdach, i wracamy do domu zmarznięci i głodni, sprawdzi się idealnie.
Polecam ;)
Kaloryczność:
Porcja obiadowa ma ok. 600 kcal
Składniki na obiad dla 4 osób:
Kurczak:
* 4 udka kurczaka
* jedna biała część pora
* 2 marchewki
* 2 pietruszki
* liście selera
* sól
* łyżka majeranku
* łyżeczka tymianku
* świeży koperek
* świeżo zmielony czarny pieprz
* woda
* 50 ml śmietany kremówki
1. Udka nacieramy solą, majerankiem i tymiankiem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia do zapiekania. Obkładamy pokrojoną w talarki marchewką i pietruszką, oraz liśćmi selera i białą częścią pora. Zalewamy wodą, tak aby udka wystawały ponad poziom wody na ok. centymetr. Naczynie przykrywamy pokrywką! - to ważne, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
3. Upieczone udka, liście selera oraz białą część pora wyjmujemy z naczynia. Do pozostałego na dnie sosu dodajemy śmietanę i świeży koperek. Mieszamy.
UWAGA! Sosu nie jest dużo i tak ma być. Proszę nie rozcieńczać go dodając wody. Sos jest elementem smakowym dania. Nie służy do polania babki.
Babka ziemniaczana: * 600 gramów ziemniaków
* 4 jajka
* mała cebula
* łyżka oleju rzepakowego
* czubata łyżka majeranku
* pół szklanki mąki orkiszowej
* łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu
1. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Ja to robię w maszynce.
2. Na oliwie rumienimy pokrojoną drobniutko cebulę.
3. Startą masę ziemniaczaną miksujemy z roztrzepanymi jajkami, mąką, cebulą, majerankiem, solą i pieprzem.
4. Formy do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut.
Jarzynka z pieczonych buraków:
* 4 średnie buraki
* sól
* łyżka octu balsamicznego
1. Buraki zawijamy w papier do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę.
2. Wystudzone buraki obieramy ze skóry. Ścieramy na grubej tarce, mieszamy z octem balsamicznym, doprawimy do smaku solą. Można dodać drobno posiekaną cebulkę.