Spaghetti z krewetkami które chcę Wam dziś zaprezentować to najprostsze danie świata. Jeśli kupicie świeży makaron (można kupić w sieci i w sklepach stacjonarnych) zrobicie je w 10 minut.
Jest bardzo aromatyczne i bardzo smaczne.
Krewetki na maśle z czosnkiem, pietruszką i pomidorkami koktajlowymi. Pewnie pomyślicie że to bomba kaloryczna? Wcale nie, pod warunkiem że nie objecie się po kokardy. 60 gramów (160 kcal) świeżego makaronu po ugotowaniu przyrasta około 30 % i to jest ilość wystarczająca na porcję dla kobiety.
8 krewetek to zaledwie 80 kcal.
Spróbujcie a zakochacie się w tym daniu. Kto lubi krewetki polecam moją zupę krewetkową z mango i świeżą kolendrą. Przepis znajdziecie w mojej książce na stronie 85. Na blogu tego przepisu nie ma.
Krewetki dla początkującychO ile mnie pamięć nie myli, krewetki były na blogu tylko raz. Oboje z mężem bardzo je lubimy i jeśli tylko nadarza się okazja, kupuję i przyrządzam. Dzieci niestety nie podzielają tej radości ale pracujemy nad tym, aby ciekawość smaku wygrała z wyobraźnią ;). Dla moich dzieci widok krewetki z oczami jest na tyle przerażający, że spróbowanie jej w jakiejkolwiek formie w ogóle nie wchodzi w grę ;). Liczę że to minie z wiekiem.
Krewetka nie jest składnikiem popularnym i nie jada się je na typowy polski obiad, ale chciałabym aby Ci z Was którzy jej nigdy nie jedli, odważyli się i spróbowali. Jakaś specjalna okazja na pewno się nadarzy. Wiem, wiem. Krewetka wygląda jak skrzyżowanie ślimaka z chrząszczem, ale umówmy się, tak popularna w Polsce świnka też zachęcająco nie wygląda. Odrzućmy więc wyobraźnię i skojarzenia i skupmy się na smaku.
Na rynku znajdziecie kilka rodzajów krewetek. Różnią się rozmiarem, barwą i kształtem odnóży.
Jeśli zaczynacie swoją przygodę z krewetkami nie łapcie się od razu za te w pancerzu, z oczami i długimi nogami. Kupcie te mrożone, już obrane i najlepiej oczyszczone.
Uwaga na czyszczenie! Krewetkę należy oczyścić z jelit. To taka ciemna linka wzdłuż grzbietu. Ja czyszczę jeszcze tę pod grzbietem bo tam też jest, a wiem że wiele osób tego nie robi. Także krewetki oznaczone jako oczyszczone mają wycięte tylko jelito z grzbietu. Zwracajcie na to uwagę. Wiem że niektórzy tej drugiej nie wycinają. Ja wycinam.
Krewetki to bardzo dobre źródło białka, witaminy B6, B12, PP, wapnia, cynku, magnezu, selenu, żelaza, jodu i kwasów tłuszczowych z rodziny Omega3. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i bardzo delikatne w smaku. 100 gramów ma tylko 90 kcal więc mniej niż kurczak i indyk.
Krewetki smażymy krótko, inaczej będą twarde. Po oczyszczeniu, a przed smażeniem należy je osuszyć. Inaczej nie usmażą się równomiernie.
Na co zwrócić uwagę kupując krewetkiŚwieża krewetka powinna po prostu wyglądać zdrowo i pachnieć morzem. Powinna mieć przejrzyste oczy i błyszczący pancerz. Ja po zakupie zawsze je wącham. Tak samo robię kupując rybę. Otwieram pudełko lub plastikowy worek (w przypadku ryby) i wącham. Może nie wygląda to elegancko w sklepie ale raz się sparzyłam w bardzo dobrych delikatesach i kupiłam łososia który w domu okazał się śmierdzącym ohydztwem. Ileż czasu straciłam żeby go tam z powrotem odwieźć. Pieniądze (za rybę zapłaciłam ponad 50 zł) mi zwrócono, ale czasu nic mi nie wróci.
Kupując krewetki świeże zwróć uwagę na:- wygląd lady chłodniczej. Czy wygląda estetycznie, czy raczej odrzuca.
- lód na którym leżą krewetki. Musi być świeży, a krewetki nie mogą wydawać się lepkie.
- głowę krewetki. Jeśli jest ciemna (czarna) oznacza to, że krewetka nie jest pierwszej świeżości i lepiej zrezygnować z zakupu.
Kupując krewetki mrożone kupujcie te pakowane próżniowo na styropianowej tacce. Odradzam te w glazurze ponieważ niepotrzebnie płaci się za lód. Krewetki są drogie, a kupowanie lodu w cenie krewetki wydaje mi się zbędą rozrzutnością.
Krewetki mrożone przed przyrządzeniem należy zawsze rozmrozić i dokładnie osuszyć.
Kaloryczność:
Porcja ma ok. 330 kcal
Składniki na porcję dla dwóch osób:
* 120 gramów świeżego makaronu spaghetti
* 10 pomidorków koktajlowych
* 16 krewetek tygrysich
* 2 ząbki czosnku
* łyżka klarowanego masła
* sporo natki pietruszki
* sól
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Z krewetek usuwamy jelita, odcinamy ogon.
3. Na klarowanym maśle podsmażamy krewetki pół minuty z każdej strony. Dodajemy rozgnieciony czosnek, poprzekrawane na pół pomidorki i drobno posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy pół minuty, wlewamy do odsączonego makaronu, mieszamy.