Moi drodzy dziś danie wykwintne. Na specjalne okazje! Takim obiadem nie powstydzicie się ani przed teściową, ani przed znajomymi, ani nawet przed samymi sobą.
Sosem miodowo - musztardowym powalicie wszystkich na kolana. Banalnie proste składniki stworzyły bajeczną całość. Słodko - ostra musztarda sarepska plus miód, plus podsmażony rozmaryn który stawia tu kropkę nad "i". Wyjadłam absolutnie cały. Na patelni nie została nawet kropelka ;)
Dzieci zachwycone, mąż zachwycony. To mówi samo za siebie. Koniecznie musicie wypróbować.
Dodatkiem do tego dania jest tagliatelle z marchewki, które smakuje mi zawsze i do wszystkiego.
Danie jest bardzo syte więc nie dodawałam już ani kaszy, ani ryżu, ani ziemniaków. Spokojnie najecie się do syta. Jeśli jednak panowie lubią bardziej konkretnie polecam dodać pęczak a'la rizotto z grzybami. Przepis znajdziecie
TU
UWAGA KONKURS !
Do marynaty i do przygotowania sosu użyłam musztardy sarepskiej z uwagi na jej ostro - słodki smak.
Jeśli tak jak ja uważacie, że musztarda Sarepska jest klasyką gatunku, z łatwością poradzicie sobie z konkursem przygotowanym przez markę Kamis.
Jest o co walczyć, bo nagrodą w konkursie jest aż 3 x 6 000 zł na wakacje ze smakiem.
Zadanie jest proste!
Wystarczy skorzystać z generatora foto, dodać zdjęcie przedstawiające, że Sarepska to klasyka gatunku i gotowe! Szczegółowe informacje na temat konkursu znajdziecie
TUTAJ (klik)
Kaloryczność:
Cały obiad ma ok. 430 kcal
Składniki na obiad dla jednej osoby:
* 150 g fileta z kurczaka
* curry
* czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
* sól
* curry
* 2 marchewki
* łyżeczka klarowanego masła
* świeży rozmaryn
1. Fileta nacieramy solą, curry i musztardą. Przykrywamy gałązkami rozmarynu, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.
2. Marchewkę obieramy na tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw.
3. W wysokiej teflonowej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew, solimy i przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas mieszamy. Dusimy aż marchew będzie miękka.
4. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy fileta i smażymy ok. 3-4 minuty z każdej strony.
5. Fileta zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 3-4 minuty.
Składniki na sos:
* łyżeczka klarowanego masła
* 2 łyżki musztardy
* łyżka miodu
* gałązka rozmarynu
Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy gałązkę rozmarynu i smażymy aż liście stracą swój kolor. Wyjmujemy rozmaryn i dodajemy miód i musztardę. Energicznie mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Gotowe :)