Kruche ciasto to klasyk, ale nie wiem czy wiecie, że ma bardzo wiele odmian. O finalnym smaku i konsystencji, decyduje sposób w jaki połączymy kluczowe dla niego składniki. W standardzie mąkę siekamy z masłem, a później dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ten sposób zna chyba każdy i mogłoby się wydawać, co tam, wrzucamy wszystko do miski, ciach i zagniatamy. Nie, nie. Pieczenie to matematyka i tu szczegóły decydują o całości. Dziś chcę Wam zaproponować jabłecznik na kruchym cieście pâte sablée.
Pâte sablée to najbardziej kruche z kruchych ciast, a sekretem tej kruchości i delikatności jest utarcie masła z cukrem na kremową masę. Ucieramy długo, masa ma być prawie biała, o jednolitej konsystencji. Gotową kremową masę dokładnie łączymy z żółtkami, a na koniec zagniatamy z przesianą mąką.
No i kwestia bardzo ważna, a mianowicie schłodzenie ciasta. Ciasto pâte sablée chłodzimy minimum 2 godziny. Ja chłodzę 3 godziny i tyle z powodzeniem wystarcza.
Zachęcam Was do wypróbowania. Ja po spróbowaniu pâte sablée jeśli chodzi o szarlotkę, nie wrócę już do klasycznego kruchego ciasta.
Kaloryczność:
Porcja ciasta o wadze ok. 110 gramów ma ok. 250 kcal
Składniki na kruche ciasto pâte sablée:
*200 gramów miękkiego masła
* 100 gramów brązowego cukru
* 2 żółtka
* 300 gramów mąki pszennej tortowej
Dodatkowo:
* 6 jabłek
* 3 łyżki ksylitolu
* łyżka cynamonu
1. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą, kremową, prawie białą masę. Ucieramy długo, ok. 3-4 minut. Po tym czasie dodajmy żółtka i miksujemy około minutę.
2. Do masy powolutku dosypujemy przesianą mąkę i zagniatamy kruche ciasto. Ja używam robota planetarnego więc ciasto zagniata się samo.
3. Zagniecione ciasto formujmy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 3 godziny.
4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. jednego centymetra. Wykładamy formę do pieczenia zostawiając trochę ciasta do dekoracji góry. Spód zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
5. Jabłka ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z ksylitolem i cynamonem. Nakładamy na zapieczone ciasto. Górę dekorujemy pozostałym ciastem w dowolny sposób. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.