Dziś to o co prosiliście wielokrotnie a mi zawsze nie po drodze było się zebrać, zrobić zakwas, upiec chleb, zrobić zdjęcia i wstawić na bloga. Ale jak to mówią "co się odwlecze to nie uciecze" i jeszcze przed wyjazdem zmobilizowałam się i dziś mogę Was zaskoczyć przepisem na pyszny bezglutenowy chlebek na naturalnym zakwasie. Zakładam że nie spodziewaliście że dodam ten przepis akurat podczas mojego urlopu ;)
Bezglutenowy chleb na zakwasie to prawdziwa gratka dla bezglutenowców i osób z candidą. W końcu można zjeść normalne pieczywo. Bez drożdży, spulchniaczy, słodów i innych cudów jak w przypadku gotowego bezglutenowego pieczywa. Zakwas robi się bardzo prosto i krócej niż w przypadku mojego kultowego już chleba żytniego. Ja robię na mące ryżowej. Jest lżejszy niż zakwas gryczany i cały chleb ma zdecydowanie lepszy smak. Mi chleb bezglutenowy na gryczanym zakwasie i z przewagą mąki gryczanej po prostu nie smakuje. Co za dużo to niesmacznie.
Do przygotowania zakwasu potrzebujemy soku z kiszonych ogórków lub kapusty. Naturalne bakterie probiotyczne przyspieszą proces dojrzewania zakwasu. Jeśli nie macie, dolejcie łyżkę zakwasu na żurek (Obowiązkowo w szkle. Zakwas w plastiku się nie nadaje).
Z tego przepisu wychodzą dwa chleby. Jak odłożycie zakwas na następny chleb, możecie go piec po kolejnych siedmiu dniach.
A jeśli chcę chleb częściej?
Jak rozmnożyć zakwas?
Podczas pieczenia pierwszego chleba odkładasz nie cztery a osiem łyżek zakwasu, po cztery łyżki do dwóch słoików. Załóżmy że zakwas odłożyłaś w sobotę. W środę pieczesz chleb z jednego zakwasu, w kolejną sobotę z drugiego. Po każdym odkładasz zakwas na następny chleb. Masz już dwa zakwasy. Jeden do pieczenia chleba w środy, drugi w soboty.
Ten pierwszy środowy chleb będzie nieco gorszy niż ten sobotni ale przy kolejnym pieczeniu ta różnica się wyrówna.
To co ? Działamy ?
Przepis na zakwas na chleb bezglutenowy:
* 200 g brązowego ryżu
* 180 g białego ryżu
* łyżka soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty (dla przyspieszenia całego procesu)
* 700 ml przegotowanej letniej wody
* łyżka mąki ziemniaczanej
1. Ryż mielimy w młynku na mąkę i mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Dzień pierwszy: Do litrowego słoika wsypujemy pół szklanki mąki, dodajemy sok z ogórków lub kapusty i wodę (ok. 150 ml). Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Jeśli masa jest za rzadka dosypujemy mąki. Jeśli za gęsta, dolewamy wody. Słoik przykrywany lnianą ściereczką (taką kuchenną) lub złożoną na trzy gazą, obwiązujemy tasiemką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Dzień drugi: Zakwas mieszamy, dodajemy czubatą łyżkę mąki i ok.100 ml wody. Ponownie mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy na kolejne 24 godziny.
Dzień trzeci: Zakwas mieszamy i dodajemy 3 łyżki mąki i ok. 100 ml wody. Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy na kolejne 24 godziny.
Dzień czwarty: Dodajemy resztę mąki i resztę wody. Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy na kolejne 24 godziny.
Dzień piąty: Zakwas jest gotowy. Można piec chleb ;)
Przepis na chleb bezglutenowy:
Składniki na 2 foremki tzw. keksówki :
* 100 gramów suchej kaszy gryczanej tzw. białej, niepalonej (kaszę należy ugotować na sypko i wystudzić)
* pół szklanki ziaren słonecznika
* pół szklanki siemienia lnianego w ziarnach
* pół szklanki pestek dyni (ja mielę lub rozdrabniam przy pomocy lnianej ściereczki i tłuczka do mięsa)
* szklanka płatków jaglanych
* 500 gramów mąki ryżowej
* 200 gramów mąki gryczanej
* 100 gramów mąki kukurydzianej
* płaska łyżka soli
* łyżka miodu (candidowcy dodają ksylitol)
* litr ciepłej (nie gorącej) przegotowanej wody
* litrowy słoik zakwasu
1.Do miski wkładamy wszystkie ziarna , płatki i kaszę gryczaną. Zalewamy wodą, dodajemy sól, miód (lub ksylitol) i zakwas. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Mąki mieszamy razem. Do masy z ziarnami stopniowo dodajemy mąki, cały czas mieszając.
3. Masę wyrabiamy długo aby dokładnie napowietrzyć.
4. Z masy odkładamy do szklanego słoika 4 czubate łyżki na następny chleb i przykrywamy folią do żywności. Trzymamy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie. Z odłożonego zakwasu możemy upiec chleb już po 7 dniach.
5. Formy do pieczenia smarujemy obficie masłem. Wykładamy masę i odstawiamy na 9 godzin, najlepiej w ciepłe miejsce. W miejscu, w którym stoją nie może być przeciągów.
6. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 st. z termoobiegiem.
7. Po upieczeniu chlebek od razu wyjmujemy z piekarnika i z foremek. Kładziemy na drewnianą deskę do wystudzenia. Kroimy dopiero jak całkowicie ostygnie.