Sernik japoński, na lekkim serku śniadaniowym, przygotowuje się na ciepło, a piecze w kąpieli wodnej. Jest bardzo delikatny, puszysty, biszkoptowy, wprost rozpływa się w ustach. Przepisy na serniki japońskie, nieznacznie
Artykuł Sernik japoński...
W Kioto oraz okolicznych miejscach co chwilę coś nas kusiło zapachem i wyglądem, a nowe doznania kulinarne były dosłownie na wyciągnięcie ręki – chociaż nie zawsze podane na tacy Jako fani japońskich smaków, próbowaliśmy po drodze wszystkiego c...
Jeśli słyszymy o kuchni japońskiej, to od razu mamy na myśli sushi. Choć to danie jest jednym z najlepszych co Japonia mogła nam dać, to warto odkryć także inne oblicza japońskiej kuchni. Ramen, zupa miso, onigri czy okonomiyaki to dania, które zasmaku...
15 sierpnia. Polacy obchodzą dzień Matki Boskiej Zielnej, gdzie święcą bukiety, jako pogańskie naleciałości wyrazu szacunku do patronki ziemi i bujnej roślinności, a w Czechach nazywają ten dzień Matki Boskiej Korzennej. Jednak, jak na laickie państwo ...
Tanabata (七夕羊羹) to w dosłownym tłumaczeniu siódmy wieczór. Ten najbardziej szczęśliwy, w którym spełniają się marzenia przypada na 7. lipca, kiedy w dacie pojawiają się aż dwie zapewniające pomyślność cyfry. Wszelkie znaki na ziemi i niebie świadczą o ...
Już jutro wielkie święto każdego malucha Międzynarodowy Dzień Dziecka, z tej okazji mamy dla Was propozycję, którą możecie przygotować na drugie śniadanie, deser lub kolację
Ostrygi japońskie to właściwie ostryżyce japońskie jadalne małże. Na skutek przełowienia ostrygi jadalnej na początku XX wieku opracowano technikę hodowli tych mięczaków. Początkowo hodowano tylko ostrygę jadalną, ale od końca XX wieku ostryżyc...