W ostatnim czasie miałam w planach powrót do "normalnego" odżywiania się i redukcji do minimum suchego prowiantu. Kupione już były skladniki, ale ciągle byłam zbyt zmęczona, żeby przygotować pyszny posiłek na ciepło. W końcu zdecydowałam, że nie ma wyjścia i trzeba zrobić coś z bobu z lodówki zanim się zepsuje. I tak powstało całkiem szybkie, ale syte danie. Co ważne - kasza, warzywa - to w końcu samo zdrowie. Dla miłośników bobu i kaszy gryczanej raj na ziemi. Smacznego!
Składniki:250 g bobu1 torebka kaszy gryczanej1 średnia cebula2 łyżki oliwy1 średnia cukiniasól, bazylia do smakuWykonanie:Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bób płuczemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 10 min. Ugotowany bób obieramy ze skórek. Cukinię obieramy i kroimy w dość grubą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie bób, oraz pokrojoną cukinię. Wrzucamy kaszę gryczaną, doprawiamy solą i bazylią i mieszamy do połączenia się składników.