Droga północ - południe szczęśliwie pokonana. Zanim spakowałam swoje bagaże Szymon zapytał mnie czy potrafię zrobić
klopsiki jak z Ikei. Odpowiedziałam, że tak.
Chociaż osobiście stwierdzam, że są nawet lepsze. W sylwestrowy poranek po sycącym śniadaniu sporządziłyśmy z Anną listę zakupów i (Specjalnie przywiozłam na tą okoliczność wydrukowany przepis ze strony internetowej KukBuka ) po wnikliwym spacerze po gdańskim Starym Mieście udaliśmy się na zakupy. I tak zjedliśmy obfity obiad przed szaleństwami sylwestrowej nocy.
W naszym jadłospisie znalazły się klopsiki, które wielkością były prawdziwymi klopsami. Towarzyszyły im utłuczone ziemniaki wraz z sałatką z
czerwonej kapusty oraz sosem ze świeżych
żurawin. ( W oryginale były borówki, ale żurawiny były łatwiej dostępne.)
To były gdańskie smaki, które będę pamiętać na długo. Dziękuję wszystkim za tak wspaniałe dni. Za wspólną kinową ucztę na
Hobbicie, za rozmowy, gotowanie i bycie razem.
Wspólne obiadowanie podczas Sylwestrowego popołudnia
Przepis rodem z KukBuka
Szwedzki obiad po polsku
Szwedzki obiad(przepisy znajdziesz też na stronie KukBuka)
Klopsiki Kottbullar
50 g bułki tartejokoło 200 ml słodkiej śmietany 30 %2 jajka "zerówki"2 zimne ziemniaki1/2 kg mielonego mięsa (3/4 wołowego i 1/4 wieprzowego)1 mała cebulapieprz i sól do smaku1 łyżeczka musztardy dijonmasło i olej do smażenia
Mieszamy bułkę tartą ze śmietaną (zaczynamy od 150 ml, resztę dodajemy, gdy po wymieszaniu wszystkich składników masa wyda nam się za sucha i będzie się rozpadać).Dodajemy mięso, bardzo drobno pokrojoną cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i musztardą dijon. Mieszamy wszystko rękoma. Nabieramy po łyżce mięsa i wilgotnymi dłońmi lepimy kuleczki. Odkładamy na deskę. Smażymy na maśle z dodatkiem oleju, aż nabiorą złotego koloru. Dobrze jest mieć pod ręką miseczkę z zimną wodą i moczyć w niej ręce przy formowaniu klopsików, wtedy farsz nie będzie przylepiał się do dłoni.
Żurawina
1/2 kg świeżych żurawin
100 g cukru
Żurawinę wkładamy do garnka ustawionego na niskim ogniu, mieszamy dokładnie z cukrem drewnianą łyżką, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków. Zajmie to okolo 10 minut. Nie gotujemy!
Czerwona kapusta
1 czerwona kapusta (około 1/2 kg)
2 kwaśne jabłka
1 cebula
4 łyżki miodu
4 łyżki galaretki z czarnych porzeczek
1/2 szklanki wody
2 łyżki octu jabłkowego
5 zmielonych goździków
sól i pieprz do smaku
Posiekaną kapustę, jabłka i cebulę podsmażamy razem z miodem i galaretką z porzeczek. Dodajemy wodę, ocet i goździki. Gotujemy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.