Smakosze "Mamrota" z serialowej ławeczki mówią, że rybka lubi pływać. Mają rację szczególnie jeśli rybką jest łosoś, a pływają w sosie jogurtowo - ziołowym. Pozornie wykwintniejsza wersja dania, które zrobi się niemal samo w szybki i prosty sposób.Obiad sycący i lekki, który sprawdzi się podczas przed świątecznego mycia okien. Komu by się chciało przesiadywać w kuchni podczas, gdy słońce mocno grzeje a termometr wskazuje 20 st.C (!). Pewnie nielicznym stąd łosoś dzisiaj będzie dla zapracowanych. Od dziś postaram się zamieszczać przepisy dedykowane wielkanocnemu obiadowi. A tymczasem idę sprzątać balkon co by wiosna była przywitana na całego.
Łosoś w zielonym pieprzu
6 plastrów łososia
skórka z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
łyżeczka zielonego pieprzu
łyżeczka kolendry
łyżeczka tymianku
sól
Łososia macerujemy w soku z cytryny i przyprawach po 10 minutach. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 st. C na 10 -12 minut. Kontrolujemy, aby nie przesuszyć mięsa. Na koniec solimy.
Sos jogurtowo -ziołowy
ok 100 ml jogurtu naturalnego
pęczek drobno posiekanego koperku
skórka z 1/2 cytryny
sól
P.S.: Wiem, widok "zwykłych" tłuczonych ziemniaków może być szokiem dla prawdziwych smakoszy. ;-)