Byle jak kroimy w dowolnej ilości:
- ogórki
- cukinię
- paprykę
- obraną cebulę
- natkę pietruszki - duża ilość
- liście selera
- czosnek
Pokrojone warzywa mieszamy. Doprawiamy solą, cukrem, octem i niewielką ilością kwasku cytrynowego. Polewamy niewielką ilością wody. Odstawiamy i czekamy. Po około dwóch godzinach mieszamy i próbujemy. Jeśli czegoś brakuje, to dodajemy przypraw. W ten sposób nauczymy się robić sałatki na zimę bez konkretnych przepisów. Doprawiamy, aż osiągniemy nasz ulubiony smak. Słodko-kwaśno-słony!
Do słoiczków 250 ml wrzucamy po kilka ziarenek gorczycy i 1 ziarenku ziela. Napełniamy sałatką i zalewamy sokiem z powstałej sałatki. Słoiki zakręcamy. I pasteryzujemy przez ok. 10 minut.