Mało ostatnio piszę, dużo pracy a w kuchni... mąż mówi, że sinusoida ;)Ostatnio udała mi się pyszna zapiekanka warzywna z cieciorką a la moussaka i podzielę się z Wami przepisem.Składniki (na duże naczynie do zapiekania):2 średnie bakłażany2 średnie cukinieniecały 1 kg ziemniaków (odmiany sałatkowej, nie rozpadającej się)ok. 700g przecieru pomidorowego120 g suchej cieciorki2-3 cebulekilka ząbków czosnkuprzyprawy: sól, pieprz, cząber, oregano i co tam lubisz (albo czubrica czyli bułgarska mieszanka przypraw)
Wykonanie:Cieciorkę trzeba namoczyć wcześniej i ugotować. Oczywiście możesz użyć takiej z puszki, z tym że nie wiem ile wtedy Ci potrzeba, możesz użyć więcej, od nadmiaru głowa nie boli.Bakłażana i cukinie pokroić w pasy wzdłuż i posolić. Ziemniaki obrać i ugotować. Teraz równocześnie można robić kilka rzeczy: oczyścić z soli i wody bakłażany i cukinie i podsmażyć; pokroić drobno cebulę, podsmażyć, pokroić czosnek i dodać do cebuli, podsmażyć razem, dodać ugotowaną cieciorkę, przyprawy, sos pomidorowy i zostawić, żeby się pogotował. Pokroić ugotowane ziemniaki w plastry i już właściwie jesteśmy gotowi do układania.Warstwa ziemniaków, bakłażana i cukinii, sosu z cieciorką i jeśli ci zostanie - następna warstwa.Teraz do piekarnika na jakieś 180 stopni, 30 minut, żeby wszystko przeszło smakiem przypraw i sosu i podawaj. Można spokojnie odgrzewać następnego dnia i dwa dni później - łatwy bezmięsny (wegański) obiad na kilka dni.
Zapiekanka nie wygląda jak Miss Universe (ani Mister) ...
... po rozkrojeniu nawet widać jakieś warstwy, nadal nie urzeka wyglądem...
...na talerzu rozpada się ale... warto zanurzyć widelec i nabrać sobie porcję, mówię wam!
Samodzielne oczyszczony i przygotowany szczupak w sosie szafranowym wyglądał znacznie lepiej ale w smaku był bardzo słaby. Jak wiadomo, liczy się wnętrze :P