WYTRAWNA TARTA WIELKANOCNA
Pyszna, wytrawna tarta, którą możecie zrobić na Wielkanoc lub użyć składników, które zostaną wam w lodówce po Wielkanocy.
Innym pomysłem na tartę, może być taka słodka tarta: TARTA Z JABŁKAMI
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 125 g masła
- 3 łyżki mleka
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- 300 g białej kiełbasy
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 5 pieczarek
- 1 cebula
Składniki na zalewę:
- 200 ml śmietany 30%
- 2 jajka
- 1 łyżka chrzanu
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam. Wykleiłam formę do pieczenia (o średnicy 25,5 cm) i włożyłam na 30 min. do zamrażarki. Po schłodzeniu podpiekłam w temp. 190 stopni przez 15 min. Przygotowałam nadzienie: białą kiełbasę, jajka (zostawiając 2 do dekoracji), pieczarki i cebulę pokroiłam. Kiełbasę, pieczarki i cebulę podsmażyłam. Wyłożyłam na spód. Czas na zalewę: śmietanę, jajka i chrzan wymieszałam i wylałam również na spód. Piekłam tartę przez 25 – 30 min. w temp. 190 stopni w termoobiegu (góra-dół).
Artykuł WYTRAWNA TARTA WIELKANOCNA pochodzi z serwisu Przepisy Joli.