WIŚNIE W ALKOHOLU – to idealny dodatek do ciast i tortów (dla dorosłych
Składniki:
- 2 kg wiśni
- 0,5 kg cukru
- 0,5 wódki 40%
Więcej przepisów na domowe nalewki i likiery znajdziecie w książce mojego męża: „Domowe nalewki i likiery. 40 sprawdzonych receptur” . Książka już do nabycia w formacie cyfrowym (ebook) w sklepie Kuchnia Joli
Wykonanie:
Wiśnie umyłam i wydrylowałam. Do słoika wrzuciłam wydrylowane wiśnie i przesypałam cukrem.
Na słoik nałożyłam papierową serwetkę i zawiązałam (żeby dochodziło powietrze). Tak przygotowane wiśnie odstawiłam na słońce. Wiśnie stały tak około 4 tygodnie (co jakiś czas ruszałam słoikiem).
Gdy wiśnie już przefermentowały wlałam 0,5 l wódki i zakręciłam słoik nakrętką.
Tak przygotowane wiśnie używam do ciast i deserów, a nalewką się delektuję :).