
TORT CZEKOLADOWO-WIŚNIOWY
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki na krem:
- 1 litr śmietany 36%
- 1 serek mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki sypkiej czekolady
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1 słoiczek dżemu wiśniowego
- 1 szklanka nalewki wiśniowej ( do nasączania)
- Wiśnie z nalewki
Dodatkowo:
- 100 g orzechów arachidowych uprażonych
- Listki czekoladowe do dekoracji
- Forma do pieczenia
- Tłuszcz do wysmarowania formy
- Bułka tarta do wysypania formy
Wykonanie:
Jajka wbiłam do misy robota, wsypałam cukier i ubiłam (do białości).
Następnie wlewałam po łyżce wody (cały czas ubijając) na przemian z przesianą mąką z proszkiem i ubijałam na najwolniejszych obrotach. Gdy ciasto było przygotowane wylałam do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy i upiekłam.
Biszkopt piekłam w prodiżu przez 15 min (w moim przypadku używałam prodiża PECENKA ETA) .


Po upieczeniu zostawiłam do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietanę wlałam do misy robota, wsypałam sypką czekoladę i ubiłam.
Czekoladę deserową rozpuściłam w kąpieli wodnej, gdy wystygła wlałam do ubitej śmietany, dodałam serek mascarpone i ponownie ubiłam całość (tylko do połączenia składników). Biszkopt przekroiłam na 4 części.
Pierwszy krążek biszkoptu nasączyłam nalewką, posmarowałam dżemem wiśniowym, nałożyłam przygotowany krem, ułożyłam wiśnie z nalewki, posypałam pokrojoną czekoladą i przykryłam następnym krążkiem biszkoptu.
Tak przekładałam aż do końca.
Po złożeniu tortu boki i wierzch ciasta posmarowałam kremem.
Wierzch tortu posypałam tartą czekoladą i udekorowałam listkami czekolady.
Natomiast boki „wybiłam” prażonymi orzeszkami arachidowymi.
Na zdjęciu Porcelana Bogucice





