STEK Z ROSTBEFU GRILLOWANY – steki na stałe zagościły na naszym rodzinnym stole. Wspólne przygotowanie posiłków przy grillu powoduje, że powstaje nie tylko coś pysznego, ale i magicznego. Coca-Cola przypomina: #razemsmakujelepiej warto wspólnie przygotować posiłek!
Składniki:
- Gruby stek z rostbefu (o grubości minimum 3 cm)
- 2 łyżki pieprzu ziarnistego
- Sól
- 3 średnie ziemniaki
- Folia aluminiowa
- Moździerz
Wykonanie:
Ugotowałam w osolonej wodzie ziemniaki, tak żeby nie były do końca miękkie. Pozawijałam w folię aluminiową i zabrałam je ze sobą na grilla.
Rozpaliłam grilla i czekałam, aż powstanie żar. Ziemniaczki zawinięte w folie wrzuciłam do żaru żeby się przypiekły. Kiedy były gotowe powyciągałam, pokroiłam w plastry i posoliłam.
Na rozgrzanej patelni uprażyłam czarny pieprz ziarnisty. Jak zaczął podskakiwać ściągnęłam rondelek z ognia i roztarłam pieprz w moździerzu.
Na ruszt włożyłam osuszony ręcznikiem papierowym stek.
Stek piekłam 2,5 minuty, następnie przekręciłam o 45 stopni i piekłam kolejne 2,5 minuty. Stek obróciłam na drugą stronę i piekłam 2,5 minuty.
Stek przekręciłam o 45 stopni i piekłam jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie stek ściągnęłam z ognia i położyłam na desce żeby odpoczywał (około 5 minut).
Steka posypałam uprażonym pieprzem i grubą solą.
Podałam go z podpieczonymi ziemniaczkami. Dodatkowo do tak przygotowanego steku przygotowuję sałatkę z jarmużem, topinamburem i parmezanem (tutaj znajdziecie na nią przepis: SAŁATKA Z JARMUŻEM, TOPINAMBUREM, OSCYPKIEM I PARMEZANEM)