SAŁATKA Z RYŻEM I PIECZARKAMI
Składniki:
- 1 saszetka ryżu
- 20 dag pieczarek
- 10 dag salami
- 2 – 3 ogórki konserwowe
- pół pęczka szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotowałam według zaleceń na opakowaniu. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w półplasterki i udusiłam na maśle. Ogórki pokroiłam w kostkę. Salami pokroiłam na mniejsze kawałki. Pokroiłam też szczypiorek. Do majonezu dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystkie składniki dodałam do miski, wymieszałam, posoliłam i popieprzyłam do smaku. Dodałam majonez i wszystko wymieszałam. Sałatkę włożyłam do miseczki udekorowałam salami i szczypiorkiem.