SAŁATKA Z OGÓRKÓW – taką sałatkę na zimę robiła zawsze moja mama.
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 3 marchewki
- 2 cebule
Zalewa:
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1,5 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 3 łyżeczki gorczycy
- 1 /2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
Wykonanie:
Ogórki po umyciu pokroiłam w plasterki (nie obierałam ze skórki), marchewkę obrałam, starłam na tarce o grubych oczkach, cebulę (po obraniu) pokroiłam w piórka. Wszystko razem wymieszałam i odstawiłam.
Zrobiłam zalewę: do garnka wlałam wodę, ocet, wsypałam cukier, sól, gorczycę, pieprz i zagotowałam.
Słoiczki napełniłam pokrojonymi ogórkami z marchewką, cebulą i zalałam zalewą.
Staram się, aby w każdym słoiczku znalazła się gorczyca i pieprz.
Słoiczki zakręcam i wstawiam do pasteryzacji. Od momentu kiedy woda zaczyna kipieć pasteryzuję 10-12 minut.
Po tym czasie słoiki wyciągam i układam na ściereczce denkiem do dołu, aż do wystygnięcia.