PIERŚ Z KACZKI NA CZERWONEJ PORZECZCE – dzisiaj obiad przygotował mój syn Grzegorz. Mam nadzieję, że spodoba Wam się filet z kaczki w jego wydaniu
Składniki:
- 1 pierś z kaczki
- Garść mrożonej czerwonej porzeczki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- sól
Wykonanie:
Grzegorz zaczął od opłukania i osuszenia kaczki ręcznikiem papierowym. Następnie naciął fileta od strony skóry w poprzeczne pasy. Patelnię o grubym dnie rozgrzał na średnim ogniu. Kaczkę smażył zaczynając smażyć pierś od strony skóry. Smażył tak długo aż skóra się zarumieniła w międzyczasie odlewając nadmiar wytopionego tłuszczu. Następnie pierś smażył z drugiej strony przez ok. 4 min. Po usmażeniu posolił i włożył do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 8 min. (filet ułożył skórą do góry). Na patelnię, na której smażyła się kaczka dał masło. Gdy masło się roztopiło wrzucił porzeczkę i smażył ok. 1 – 2 min. Na końcu dodał miód, zwiększył ogień i skarmelizował mieszając. Pokrojoną w plastry kaczkę podał na czerwonej porzeczce.