PIEROGI Z TRUSKAWKAMI – kiedy sezon na truskawki w pełni – wtedy jak co roku robię z nimi pierogi. Nie każdy jest fanem pierogów na słodko. Jednak ja i moja rodzina bardzo je lubimy Emotikon smile Uwielbiam wszystko co jest z tymi owocami, zaczynając od ciast, deserów, koktajli, shake’ów, a kończąc na daniu obiadowym.



PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
PIEROGI PRZEPIS IDEALNY – przygotowałam dla Was najlepsze, tradycyjne przepisy na pierogi z mojego domu. Moja rodzina uwielbia pierogi, dlatego przygotowuje je w różnych odsłonach. Przygotowałam przepisy na klasyczne (domowe pierogi), pierogi czekoladowe, pierogi drożdżowe, smażone, z ciastem z ziemniaków.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 1/4 kostki masła lub margaryny
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
- 30 dag truskawek
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo do podania:
- Kubek jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
Wykonanie:
Na stolnicy przesiałam mąkę, dodałam masło, sól, wlałam ciepłą wodę i zagniotłam elastyczne ciasto. Truskawki umyłam, wyszypułkowałam, pokroiłam na mniejsze części. Przesypałam lekko cukrem i odstawiłam. Następnie rozwałkowałam ciasto, szklanką wykrawałam krążki,

nakładałam truskawki

i lepiłam pierogi.

W garnku zagotowałam wodę (ok. 2 l) z łyżeczką soli. Na gotującą się wodę wrzucałam pierogi i gotowałam do momentu wypłynięcia. Następnie łyżką cedzakową wybierałam i nakładałam na talerz. Tak przygotowane pierogi można podawać z jogurtem, śmietaną lub masłem.
Koniec rozmowy na czacie
Artykuł PIEROGI Z TRUSKAWKAMI pochodzi z serwisu Przepisy Joli.