PIEROGI Z FILETEM Z KURCZAKA I SUSZONYMI POMIDORAMI NA MAŚLE ROZMRYNOWO-SZAŁWIOWYM
Składniki:
Farsz:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 – 3 łyżki oliwy
- 5 – 7 suszonych pomidorów
- 5 – 7 dużych liści świeżej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 3 łyżki masła
- szklanka wody
- sól
Sos maślany:
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanych świeżo liści szałwii
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmaryn
- sól
Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroiłam i usmażyłam na złoty kolor, na oliwie. Patelni nie myłam odstawiłam ją (będzie nam jeszcze potrzebna). Po usmażeniu dodałam pokrojone suszone pomidory i bazylię. Na drugiej patelni roztopiłam masło i wrzuciłam na nie ząbki czosnku w łupinach. Smażyłam po minucie z każdej strony. Po wystudzeniu, obrałam i dodałam do mięsa. Mięso wraz z dodatkami dokładnie zblendowałam na gładką masę i posoliłam do smaku.
Na stolnice przesiałam mąkę, zrobiła w niej dołek, wlałam ciepłą wodę, dodałam masło, posoliłam i zagniotłam elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowałam i pokroiłam na kawałki. Łyżką nakładałam farsz i zlepiałam pierogi.
Zagotowałam wodę, do wrzątku wrzucałam pierogi, wyciągałam je 2 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Na patelni na której smażyłam kurczaka roztopiłam masło, dodałam sól, posiekany rozmaryn i szałwię. Trzymałam na średnim ogniu około 2 minut. Pierogi podałam polane masłem rozmarynowo-szałwiowym.