ŁOSOŚ Z ZAPIEKANYM MAKARONEM – to sposób na szybki obiad. Wymaga minimum wysiłku, a szybko możemy cieszyć się pysznym daniem. Gdy wracamy zmęczeni po pracy do domu nie zawsze chcemy spędzać dużo czasu w kuchni. Chcemy zjeść szybko, a co ważne smacznie. Polecam tak przygotowanego łososia. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam olej ryżowy So Riso (więcej informacji o olejach ryżowych znajdziecie na stronie www.soriso.pl ).
ŁOSOŚ Z ZAPIEKANYM MAKARONEM
Składniki:
- Płaty łososia
- Pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oleju z ryżu So Riso o smaku limonki
- 3 małe ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- Plasterki cytryny
Składniki na zapiekany makaron:
- 3 szklanki makaronu
- 3 łyżki śmietany
- Mozarella
- Gałka muszkatołowa
- Pieprz
- Sól
Wykonanie:
Do miseczki posiekałam pietruszkę, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól, pieprz i olej z ryżu So Riso o smaku limonki.
Wszystko dokładnie wymieszałam. Tak przygotowaną marynatą obłożyłam łososia, którego ułożyłam na folii aluminiowej. Na wierzchu łososia ułożyłam plasterek cytryny.
Zawinęłam w folię. Makaron wymieszałam ze śmietaną, gałką muszkatołową, solą i pieprzem (do smaku).
Przełożyłam do foremki i posypałam startą mozarellą.
Łososia i makaron piekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni (góra – dół; bez termoobiegu).
Artykuł ŁOSOŚ Z ZAPIEKANYM MAKARONEM pochodzi z serwisu Przepisy Joli.