KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI
Ciasto polecam podać, ze specjalnie przeze mnie wyselekcjonowaną i przygotowaną herbatą, w tym wypadku będzie to LETNIA ZIELONA HERBATA. Tutaj możecie ją zamówić: Kuchnia Joli LETNIA ZIELONA HERBATA Ze względu na letnią pogodę proponuję herbatę podawać mrożoną
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 5 jajek
- 35 dag masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 słoiczek dżemu jagodowego
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki jagód
- Blacha do pieczenia o wymiarach 22/32 cm
- Papier do wyłożenia blachy
Wykonanie:
Na stolnicę przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia, dałam masło, żółtka oddzieliłam od białek i dodałam do ciasta.
Szybko zagniotłam ciasto.
Ciasto podzieliłam na dwie nierówne części. Pierwsza część to 2/3 ciasta, a druga to 1/3 ciasta. Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem i wylepiłam większą częścią ciasta. Na ciasto wyłożyłam dżem jagodowy. Z białek ubiłam sztywną pianę, wsypałam cukier i budyń, jeszcze chwilę ubijałam, następnie wsypałam jagody i wymieszałam szpatułką. Tak przygotowaną pianę wyłożyłam na ciasto, następnie starłam na wierzch resztę ciasta. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni, włożyłam ciasto i piekłam około 45 minut. Gdy ciasto się upiekło pozostawiłam w piekarniku żeby wystygło.