CZEKOLADOWE PLACUSZKI NA MAŚLANCE – szybkie i smaczne placuszki przygotowane na maślance, które można podać zarówno na śniadanie, obiad (szczególnie dzieci się ucieszą ), kolację lub deser.
CZEKOLADOWE PLACUSZKI NA MAŚLANCE
Składniki na placuszki:
- 1 szklanka maślanki (1 szklanka = 250 ml)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Składniki na polewę:
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- Kilka kostek posiekanej czekolady (u mnie gorzka) do posypania
- 1 banan
Wykonanie:
Maślankę wymieszałam z jajkami i olejem. Mąkę wraz z sodą przesiałam do miseczki, dodałam szczyptę soli, cukier, kakao i wymieszałam. Następnie suche składniki wsypywałam do mokrych i miksowałam. Zrobiłam polewę: jogurt wymieszałam z cukrem pudrem. Tak przygotowaną polewą polałam placuszki, posypałam czekoladą i na wierzch ułożyłam pokrojonego w plastry banana.
Artykuł CZEKOLADOWE PLACUSZKI NA MAŚLANCE pochodzi z serwisu Przepisy Joli.