Dzisiaj polecam Wam pyszne ciasto piernikowe, jakie piekła moja Babcia. Ja zrobiłam je w formie Babki. Wy możecie upiec je w formie ciasta. Na blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm bierzemy składniki jak na półtorej porcji. Możecie też takie ciasto przełożyć marmoladą lub kremem. Polecam :)
Składniki na formę do babek o średnicy 24 cm:
5 jajek
1 ½ szkl. cukru
½ szkl. wody
3 łyżki kakao
2 szkl. mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
1 paczka przyprawy do piernika
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę, cukier i żółtka utrzeć. Dodać przyprawę do piernika oraz przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać mikserem. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut.

Wykończenie:
Polać polewą czekoladową. Posypać orzechami.
Smacznego !!!