Pyszne, pulchne, przypominające w smaku trochę piernika, nie czuć w nim marchewki. Mój tata nawet nie zorientował się, że jadł ciasto z marchewką a wychwalał go mocno sąsiadom. Ciasto należy od dziś do ulubionych ciast w moim domu. Robi się je szybko, smakuje idealnie do południowej kawki. Polecam gorąco spróbować.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki poznańskiej
- 2 szklanka cukru
- 5 jaj
- 1,5 szklanki oleju
- 1 marchew
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Cukier ucieramy z całymi jajkami na puszystą pianę, dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i cynamonem. Powoli wlewamy olej strużką.
Marchew i jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Orzechy włoskie drobno siekamy.
Dodajemy wszystko do ciasta, mieszamy łyżką. Wykładamy na formę kwadratowa wyłożoną papierem bądź wysmarowaną mąką i obsypaną bułką tartą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez 45-60 min.
Smacznego :-)!
ps moje ciasto jeszcze przy wyciąganiu z piekarnika po godzinie było wilgotne (patyczek nie był suchy), lecz po wystudzeniu nie było zakalca.