Rok minął jak jeden dzień.
Dziękuję za wszystkie odwiedziny i komentarze.
Zaczynamy sezon dyniowy. Mój ulubiony.
Na początek pachnąca jesienią, świetnie rozgrzewająca zupa dyniowa.
Gęsta i sycąca.
Aromatyczna.
Koniecznie musicie ją wypróbować!
Składniki:
1200 g dyni (waga przed obraniem)
5 pomidorów
1 cebula
4 duże ząbki czosnku
500 ml bulionu
2 łyżki oliwy
60 ml śmietanki kremówki
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki oregano, ostrej papryki, kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
Piekarnik nastawiamy na 190*.
Dynię kroimy na kawałki, wydrążamy pestki i obieramy ze skóry. Pomidory myjemy i przekrawamy na pół. Cebulę również przekrawamy na pół.
Dynię, pomidory, cebulę i czosnek układamy na blasze i pieczemy w piekarniku aż warzywa zmiękną, czyli ok. 40 minut.
Po upieczeniu dynię kroimy na mniejsze kawałki, pomidory obieramy ze skóry i pozbywamy się nasion. Cebulę i czosnek obieramy z łusek.
Warzywa wkładamy do blendera, dodajemy bulion, oliwę, śmietankę, przyprawy i wszystko blendujemy. Następnie zupę zagotowujemy.
Smacznego!