Warszawski weekend uważam za udany. Kulinarnie rozpieściliśmy swoje podniebienia. Może coś o tym więcej napiszę w kolejnych dniach. Szkoda, że tak szybko minęło. Na pocieszenie deser. Sezon na gruszki trwa. Korzystacie?
gluten free
Składniki dla dwóch osób:
2 gruszki
150 g brązowego cukru
trochę likieru miodowego (u mnie likier z Wysp Kanaryjskich Artemi)
sos czekoladowy do ozdoby
Gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki. Łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne.
Na patelnię wsypujemy cukier. Nastawiamy średni ogień i czekamy aż cukier się rozpuści. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią, żeby cukier się nie przypalił, ale nie mieszamy go łyżką, bo to spowoduje, że w naszym karmelu zrobią się grudy.
Gdy cukier się rozpuści i nabierze pięknej brązowej karmelowej barwy wkładamy do niego gruszki.
Karmelizujemy je około 1 minuty z każdej strony.
Uważajcie, bo karmel jest bardzo gorący i naprawdę łatwo można się poparzyć. Na dodatek lubi strzelać, gdy w nim mieszamy.
Pod koniec karmelizowania dolewamy małą ilość likieru miodowego. Na oko było to 40 ml wlewane w dwóch turach. Wlewamy w dwóch turach, aby karmel nam się zbytnio nie rozrzedził. Karmelizujemy jeszcze przez chwilę, przewracając owoce, aby pokryły się z każdej strony.
Pamiętajmy też aby podczas karmelizowania poruszać od czasu do czasu patelnią (nie mieszać!), żeby deser nam się nie przypalił.
Jak szaleć, to szaleć!Oto moja druga propozycja na racuchy z karmelizowanymi gruszkami. Tym razem kakaowe! Są lżejsze i delikatniejsze. Smażymy je nie dłużej niż wersję bez kakao. Obłędnie deserowy obiad. A może zaserwujecie je na deser? Wybór należy d...
Ostatnio mam ogromną ochotę na gruszki!To niespodziewane zauroczenie trwa niemal od początku ciąży i jest bardzo dziwne, gdyż do tej pory za gruszkami nie przepadałam ;) Aaa właśnie- jeszcze o tym nie pisałam! W brzuchu rośnie mój mały pomocnik. Mam na...
Bardzo prosta, zarazem jesienna, sałatka z moich ulubionych składników. Karmelizowane na maśle gruszki z dodatkiem lawendy, kwaśna pomarańcza, kozi ser o aromacie miodowym i chrupiące orzechy włoskie a całość polana najlepszym dressingiem cytrusowym. S...
Bardzo prosta, zarazem jesienna, sałatka z moich ulubionych składników. Karmelizowane na maśle gruszki z dodatkiem lawendy, kwaśna pomarańcza, kozi ser o aromacie miodowym i chrupiące orzechy włoskie a całość polana najlepszym dressingiem cytrusowym. S...
Moja jedna grusza wspaniale obrodziła, mam pyszne wczesne gruszki z ładnym rumieńcem. Z większości zrobiłam gruszki w syropie, część także ususzyłam a reszta została nam do bieżącego zjedzenia. Oprócz jedzenia gruszek w czystej postaci warto pokusić si...
Kto z Was nie lubi sobie czasem dogodzić słodkim śniadaniem? Ja tak mam, zwłaszcza gdy
Post Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami i płatkami migdałów pojawił się poraz pierwszy w KuchniaBreni.
Tosty francuskie z chałki robiłam wiele razy ale te będą na wypasie Obtoczymy je w orzechach i dodamy karmelizowane owoce. Moje pierwsze szaleństwo po miesiącu diety Składniki: pół dużej chałki (czerstwej) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru...
Święta już minęły, na choinkach wiszą przygotowane pierniczki, a ich zapach kusi w całym domu!
Ja na pierniczki już Wam dawałam przepis, więc dziś mam dla Was inne smakołyki!
Zapraszam na pyszne Piernikowe pancakes!
Leciutkie, delikatne, puszyste,...