Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
251 wyników
Przepis na duch puszczy
Chili con carne
"Opowieść o kobiecie w błękicie opisuje losy hiszpańskiej zakonnicyMarii z Agredy, która wielokrotnie miała wizje, podczas których jej duch opuszczał ciało i wędrował przez Atlantyk, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej ...
W przyprawach
"Smok przez płot" Marcin Mortka - recenzja
"Smok przez płot" to opowieści o smoczej krainie w której żyje wielu zabawnych i niezwykłych mieszkańców. Autor przedstawił w tej sympatycznej książeczce świat widziany z perspektywy smoków, które nie rozumieją dlaczego ludzie ich atakują, skoro nie ro...
kruche babeczki
Nowe
,
Książki dla dzieci i o dzieciach
Myśl ubrana w słowa
Miałem okres w swoim życiu, kiedy uważałem nauki humanistyczne za niepotrzebne, a nawet szkodliwe dla człowieka. To było mniej więcej na początku liceum. Wybrałem sobie ścisły matematyczno-fizyczny profil nauki, bo sądziłem, że cywilizację budują inżyn...
Ciastko do kawy
445. nienudna pogoda
Wyszłam wczoraj na spacer i było mi chłodno. Na jakieś pół godziny wciągnął mnie lumpeks, a gdy z niego wyszłam (oczywiście z siatką ciuchów), na dworze było gorąco. Doczłapałam się do domu oddychając dusznym powietrzem. A potem, ni z tego, ni z owego,...
zapraszam na śniadanie! :)
śniadanie
,
Miseczkowe
,
Tofu
,
Krem z tofu
,
Liebster Blog Award
Nasz chleb powszedni - czyli chleb na labanie
Ponieważ kupienie dobrego chleba graniczy w Arabii Saudyjskiej z cudem, to chcąc nie chcąc musieliśmy jakoś ten problem rozwiązać. Cudownym pomysłem okazał się zakup wypiekacza mało znanej w Polsce firmy Palson.Wypiekacz pracuje codziennie, czasami naw...
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Z automatu do chleba
,
Chleb na labanie
Sos grzybowy. Jesień w pełni...
Hej, Po raz kolejny zapraszam na grzyby. Ponieważ mieszkam w mieście położonym na skraju Puszczy Noteckiej, wyprawa na grzyby nie jest dla mnie czymś rzadkim, tak na prawdę w domu rodzinnym, las widzę przez okno, a grzyby mam na wyciągnięcie ręki ;)&...
Home Lover
Stare, ale musiałam - znane tytuły filmów po NASZYMU :)
Wpadłam na to w kolejną bezsenną noc, popłakałam się ze śmiechu, choć już to znałam, ale ilekroć czytam, reakcja jest ta sama :D1. "Przeminęło z wiatrem" - Pitło z luftym2. "Deja vu" - Jo żech to już kajś widzioł3. "Quo vadis..." - Kaj lezi...
Anielska Kuchnia
LIFESTYLE
Śledzie z morwą i orzechami
Pierwszy raz suszoną morwę jadłam jakoś z pół roku temu. Chociaż nie do końca pierwszy raz, bo jej smak przypomniał mi dzieciństwo. Jest bardzo prawdopodobne, że zajadałam się świeżymi owocami morwy, między włażeniem na budynki śmietników a bieganiem p...
Kardamonowy
PRZEKĄSKI
,
ŚWIĘTA
,
BOŻE NARODZENIE
,
RYBY I OWOCE MORZA
Na Podlasiu
To był piękny weekend! Nieco krótki, lecz bardzo regenerujący. Odwiedziliśmy Podlasie. Jak się okazało niezbyt tłumnie odwiedzany region, na co zwróciliśmy uwagę już za Łomżą. Przejazd przez Supraśl nas w tym upewnił. Zaś po dotarciu do miejsca...
Stoliczku nakryj się – Przepisy i rysunki kulinarne
Kategorie
Pieczony camembert
Camembert z orzechami brzmi wykwintnie, prawda? Spożywający przenosi się do Francji, widzi siebie pędzącego kabrioletem wśród lawendowych pól Prowansji, pijącego wino bla bla bla. Dla internetów camembert z orzechami to plebejstwo bezguście i tragedia ...
LADY KITCHEN
Zielone
,
Przystawki
,
Orzechy
,
Ser
,
Wegetariańskie
,
żurawina
,
Camembert
,
Pieczenie
,
Zielone pistacje
Guacamole z suszonymi pomidorami i pistacjami
Guacamole to pyszna zielona pasta, a raczej masło z awocado. Można nazwać ją bezmlecznym masełkiem, ponieważ aż 30 % miąższu stanowi zdrowy i łatwo przyswajalny tłuszczyk. Istnieje legenda,iż Aztekowie nazywali awocado "masłem puszczy" lub owocem maśla...
Bon appetit!
Pasty do kanapek
Sałatka z rukoli i pieczonych buraków z bryndzą
Każdy, kto zagląda tu od jakiegoś czasu czasu wie pewnie, że bardzo lubię buraki, a najbardziej pieczone. Bo żadne inne nie są tak dobre, tak słodkie i tak buraczane Z żadnych innych nie wychodzą tak dobre sałatki, barszcze, hummusy czy zasmażan...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Sałatki i surówki
,
Olej rzepakowy
,
Buraki
,
Sosy
,
Sosy zimne, sałatkowe, dipy
,
Pestki dyni
,
Bryndza
,
Ocet malinowy
DZICZYZNA – aromatyczny smak lasu
Zanim ludzkość udomowiła zwierzęta na porządku dziennym były polowania na zwierzynę łowną. Nawet gdy nauczono się hodować zwierzęta dziczyzna nadal pozostawała uzupełnieniem diety. Mało kto jednak wie, że dziczyzna uważana była za afrodyzjak. Takie szc...
KUCHNIA PEŁNA SEKSU
Dziczyzna
,
Dzik
,
Bażant
,
Jeleń
,
Sarna
Podlasie 2. Bojarski Gościniec
Na Podlasiu jest gdzie zjeść, a niektórym adresom udało się rozsławić swoje imię po całej Polsce. O Bojarskim Gościńcu co prawda dotąd nie słyszałem ale, jak miało się wkrótce okazać, to jedno z tych miejsc, do którego warto nawet nadłożyć drogi Bojars...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Z podróży
,
Podlasie
,
Sękacz
,
Bojarski Gościniec
,
Joanna Krzewińska
Szarlotka – czyli żubrówka z sokiem jabłkowym
Drink ten należy z pewnością do klasyki – chociaż okres świetności i moda na ten napój chyba już minęły. Szkoda, bo jego kluczowe składniki to nasze narodowe specjały. Trawa żubrowa (Turówka leśna) rośnie podobno jedynie w Białowieskiej Pus...
SMAKI EWY
Alkohole
Guacamole
" Z moim kuchennym pomocnikiem zmiksuję guacamole"Guacamole to pyszna zielona pasta, a raczej masło z awokado. Można je nazwać bezmlecznym masełkiem, ponieważ aż 30% miąższu stanowi zdrowy i łatwo przyswajalny tłuszczyk.Istnieje legenda, i...
Bon appetit!
Pasty do kanapek
←
Poprzednia
2
3
4
5
6
Następna
→