Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
159360 wyników
Przepis na Dorsz po chojnicki
Wiosenne nowości książkowe
Dawno nie pisałam o książkach. Czas to nadrobić! W ciągu ostatnich kilku miesięcy w mojej biblioteczce pojawiło się całkiem sporo nowych pozycji. Chciałabym się z Wami podzielić tymi, które mnie najbardziej urzekły. Być może sięgniecie po któryś z tytu...
Madame Edith
Lemoniada truskawkowa
Lemoniada truskawkowa to nie lada gratka na upały! Zawiera tylko cztery składniki i jest bez cukru. Ma intensywnie czerwony kolor i smakuje po prostu bajecznie. Taka lemoniada to, obok ogórkowej, arbuzowej i klasycznej cytrusowej, mój ulubiony letni na...
Madame Edith
Melody – czas na bąblowe lody!
Lody Melody pojawiły się dość niepostrzeżenie koło połowy lata i to od razu w dwóch lokalizacjach: przy Al. Jana Pawła II i Nowogrodzkiej. Nie był to najlepszy moment na start lodowe biznesu, ale pomysł spodobał się warszawiakom na tyle, że po lody w b...
Madame Edith
Hala Gwardii – nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy
Już w piątek 29 września, o godz. 8.00 odbędzie się otwarcie Hali Gwardii – nowego miejsca na zakupowej i kulinarnej mapie Warszawy. Po 125 latach od otwarcia, hala odzyska swoją pierwotną funkcję i będzie otwarta dla warszawiaków. Hala Gwardii ...
Madame Edith
Pieczone ziemniaki – lepsze niż z ogniska!
Pieczone ziemniaki to bez wątpienia najulubieńsze jesienne danie Monsieur. Kilka lat temu, gdy po raz pierwszy pojechaliśmy wspólnie do Berlina, zajadał się tam pieczonymi ziemniakami, które sprzedawane są w tamtejszych sklepach. Są już ofoliowane i wy...
Madame Edith
Bodrum – tureckie St. Tropez i pierwsze spotkanie z Turcją
Moja Mama bardzo lubi jeździć do Turcji z koleżankami. Mówi, że są tam świetne warunki do beztroskiego wypoczynku: hotele, jedzenie i plaże. Nam jakoś nigdy nie było po drodze. I nawet nie wiem dlaczego, ale do krajów muzułmańskich podchodzimy z dystan...
Madame Edith
Pieczona szynka – glazurowana, z przyprawami, idealna na Święta!
Pieczona szynka to genialnie prosty przepis na wykwintne danie lub świąteczną, domową wędlinę. Wystarczy upolować ładny kawałek szynki i poświęcić kilkanaście minut. Szynka piecze się praktycznie sama! Bardzo lubię takie jednogarnkowe, proste przepisy....
Madame Edith
Restauracja UKIM – prawie jak u mamy
UKIM to nowa restauracja azjatycka, która otworzyła się niedawno na Mirowie, dwa kroki od Hali Mirowskiej, przy ulicy Chłodnej i Skwerze Sybiraków. Nazwa lokalu to trochę gra słów, bo można ją odczytywać dosłownie u Kim (Kim jest w...
Madame Edith
Gnudi – włoskie kluski z ricotty
Gnudi to genialne włoskie kluski. Włoskie kulki mocy, jak to ktoś określił na moim Instagramie. Wielkością przypominają nasze kluski śląskie, ale nie mają charakterystycznej dziurki. Mają też inną konsystencję ultra delikatną, pus...
Madame Edith
Kawiarnie w Wiedniu – najlepsze adresy
Dziś zabieram Was w podróż po wiedeńskich kawiarniach. Być w Wiedniu i nie odwiedzić jednej z nich byłoby grzechem. W większości są bardzo klimatyczne i miło jest w nich spędzić popołudnie oraz skosztować znanych austriackich wypieków. Krótko skomentuj...
Madame Edith
Curry z masłem orzechowym i polędwiczkami
Curry z masłem orzechowym chodziło mi po głowie od dłuższego czasu. Oczywiście z domowym masłem orzechowym, na bazie samych zdrowych składników, z małymi kawałkami orzeszków arachidowych. Bo w sumie czemu nie wykorzystać orzechów w curry, skoro w kuchn...
Madame Edith
Kos – co warto zobaczyć? Nasze TOP 5
Przez wiele lat uważałam Kos za wyspę mało ciekawą. Jeszcze zanim pojechałam po raz pierwszy do Grecji myślałam, że będę ją miała gdzieś na końcu listy greckich wysp do odwiedzenia. Trafiliśmy tam w sumie nieco z przypadku, bo namówił nas znajomy. Reko...
Madame Edith
Quattro Piatti – czy ta pizza przebija Ciao a Tutti?
Polacy lubią włoskie i co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości. Kuchnia z Półwyspu Apenińskiego jest naszą ulubioną. Często mam wręcz wrażenie, że jest naszą kuchnią narodową, tak przynajmniej można wywnioskować po liczbie włoskich lokali w całym kraj...
Madame Edith
Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie
Kandyzowane pomarańcze to świetna świąteczna, słodka przekąska oraz dodatek do ciast i deserów. To bardzo prosty przepis, który dodatkowo wypełni Wasz dom przyjemnym, pomarańczowym zapachem. Najważniejsze w tej recepturze jest wybranie odpowiednich owo...
Madame Edith
Cukiernie i kawiarnie w Barcelonie
Czas na drugą cześć mojego przewodnika po przyjemnych miejscach na małe co nieco w Barcelonie. Tym razem zabiorę Was na deser, a nawet kilka deserów. Będą churrosy, czekolada, ale i łakocie rodem z XXI wieku skrywające zaskakujące wnętrza i przybierają...
Madame Edith
Ciasto francuskie – jakie wybrać? Które najlepsze?
Ostatnie dni karnawału to dobry moment nie tylko na skupienie się na nieco bardziej tłustych przepisach, ale także na przyjrzenie się tłustym produktom, po jakie sięgamy w kuchni. Przypomnę tylko, że w styczniu przyglądaliśmy się składom parówek –...
Madame Edith
←
Poprzednia
422
423
424
425
426
Następna
→