Polacy lubią włoskie i co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości. Kuchnia z Półwyspu Apenińskiego jest naszą ulubioną. Często mam wręcz wrażenie, że jest naszą kuchnią narodową, tak przynajmniej można wywnioskować po liczbie włoskich lokali w całym kraj...
Miasto szalone. Takie, w którym zakochuje się człowiek od pierwszej chwili, albo od pierwszej chwili zaczyna pałać doń nienawiścią. Z wielu przyczyn lepiej pójść tą pierwszą drogą - a przyczyny kulinarne są najważniejszymi.Miasto nieokiełznane, nieuład...
Audrey Carlan dała się poznać polskim czytelniczkom dzięki serii ,,Dziewczyna na miesiąc, którą uwielbiałam. Postanowiłam sprawdzić czy ,,Trylogia namiętności będzie równie udana.Czytaj więcej »
Jakiś czas temu na naszym blogu pojawiła się recenzja jednej z lepszych, a może i najlepszej włoskiej pizzerii w Warszawie Ciao a Tutti DUE. Naszą recenzję znajdziecie TUTAJ. Korzystając z okazji moje 33 [...]
Post Włoska pizza w Warsza...
Sycylia zawsze była raczej biedną wyspą, dlatego tutejsza kuchnia, choć przepyszna i bardzo zdrowa, nie należy do szczególnie wykwintnych. Proste dania są jednak tak rewelacyjne, że na zawsze zapadają w pamięć. Przez ponad 300 dni w roku na Sycylii świ...
Ostatnio na blogu pojawił się wpis na temat włoskiej pizzy i naszej krótkiej podróży do słonecznej Italii, gdzie mieliśmy okazję spróbować tego popisowego dania. Postanowiliśmy poszukać w Warszawie miejsca, w którym będziemy mogli skosztować pizzy rode...
Ciao a Tutti Due to kolejny lokal, do którego trafiłam dzięki Monsieur. Znał on doskonale pierwszą pizzerię pod szyldem Ciao a Tutti mieszczącą się na skrzyżowaniu Niepodległości i Al. Armii Ludowej. Wiele razy słyszałam wygłaszane przez niego zachwyty...
Myślałem, że po latach prób i błędów, i technik doskonalenia w każdej części przygotowywania pizzy, to ja jestem jej ekspertem i robię najlepsze ciasto na pizzę. Przecież wszystko ma znaczenie...przynajmniej tak sobie to tłumaczę. Temperatura mleka do ...