○ placki batatowe z makowym twarożkiem i chałwą orzechową
○ Placki batatowe:
puree z małego batata
2 łyżki mąki (u mnie żytnia)
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
trochę mleka
Batata gotujemy do miękkości, odstawiamy do ostygnięcia, blendujemy na puree. Oddzielamy żółtko od białka, białko ubijamy na dość sztywną pianę. Puree miksujemy z mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkiem, dodajemy pianę, mieszając. W razie zbyt gęstego ciasta dolewamy odrobinę mleka. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu*.
* Jeśli nie macie zbyt dobrej patelni do naleśników radziłabym usmażyć placuszki na oleju, gdyż dość trudno się je przekręca. Kto odpisuje na smsy wysłane wieczorem, o 6:45 w dni wolne od szkoły?
I znów jestem niewyspana...