W chłodny wieczór nasz apetyt z pewnością rozbudzi złocisty, gorący kurczak wypełniony pełnym smaku i aromatu nadzieniem z makaronem. Makarony Świata lądują dziś w Maroku, będzie więc lekko orientalnie i z pewnością smacznie!
Składniki:* oczyszczony kurczak o wadze ok. 1,5 kg
* 100g Makaronu Czanieckiego krajanka
* mała zielona papryka
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* kawałek obranego imbiru
* szczypta szafranu
* szczypta kurkumy
* szczypta pieprzu czarnego
* łyżka posiekanej natki
* łyżka posiekanej mięty
* łyżka posiekanej kolendry
* cztery łyżki masła
* dwie łyżki oliwy z oliwek
* sól, pieprz do smaku
Sos jogurtowy z miętą:
* 150ml jogurtu naturalnego
* łyżka posiekanej mięty
* pół zmiażdżonego ząbka czosnku
* szczypta mielonego imbiru
* łyżeczka oliwy
* sól, pieprz
Przygotowanie:Makaron gotujemy dwie minuty krócej niż według instrukcji na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Składniki sosu mieszamy i przekładamy do lodówki. Przestudzony makaron mieszamy w misce z posiekaną papryką i cebulą, startym imbirem i czosnkiem oraz połową przypraw i ziół. Mieszanką nadziewamy kurczaka, sznurkiem związujemy udka, by nadzienie nie wypadło. Masło mieszamy z pozostałymi przyprawami i smarujemy nim kurczaka (można również ponacinać skórę i umieścić pod nią nieco masła- kurczak będzie wówczas bardziej soczysty). Przekładamy kurczaka do żaroodpornego naczynia i pieczemy 50-60 minut w 200 stopniach na dolnym piętrze piekarnika, co jakiś czas polewając wypływającym z niego sokiem. Podajemy gorący z sosem jogurtowo-miętowym.
(bil haná wal shifá) بالهناء والشفاء / بالهنا والشفا