Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady – prawdziwe niebo w gębie. Lekka kwaskowatość porzeczek przełamana aksamitnym kremem z białej czekolady (który wcale nie jest za słodki), do tego kilka bez na wierzchu – lekkich i chrupiących. Fantastyczny pomysł na upalne dni (trzeba tylko dobrze tartę schłodzić przed podaniem, żeby wytrzymała dłużej w upale po podaniu). Orzeźwiająca i niesamowicie łamiąca smaki.
Składniki:
na ciasto:
– 130g masła – w temperaturze pokojowej
– 35 ml mleka w temperaturze pokojowej
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 żółtko
– 175 g mąki pszennej
na krem:
– 250 g serka mascarpone
– 1/2 szkl. kremówki 36% (nie zamieniać na 30%)
– 4 łyżki likieru z białej czekolady
– 200 g białej czekolady
dodatkowo:
– 200-300 ml śmietany kremówki (znów lepiej 36%)
– 2 łyżki cukru pudru
– 400 g porzeczek
– 4 łyżki dżemu porzeczkowego (można zamienić na owoce leśne/ jeżyny/ jagody, etc.)
– kilka bez
Wykonanie:
Ciasto: masło zagnieść z mąką, solą i cukrem pudrem, dodać mleko i żółtko. Ciasto będzie dość miękkie. Uformować kulę, rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 2 minimum godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Ułożyć w formie do tarty z wyjmowanym dnem. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Nie zapomnijcie ponakłuwać ciasta widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć (fasolą, ryżem, kulkami ceramicznymi). Temperaturę w piekarniku obniżyć do 200 stopni i włożyć ciasto na 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 10 do 15 minut (ciasto powinno być zrumienione). Uwaga – po upieczeniu i wystudzeniu ciasto samo będzie odchodzić od brzegów formy, co rewelacyjnie ułatwia potem jej zdjęcie. Po wystudzeniu można już wyjąć ciasto z formy, ale można też zrobić to sam koniec (ten wariant ułatwia transport – można wyjąć całą tartę dopiero po dowiezieniu jej na miejsce – formę postawić np. na słoik i lekko pociągnąć obręcz w dół).
Krem: Ser mascarpone i kremówka muszą być bardzo dobrze schłodzone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mascarpone i mieszać szpatułką (nie miksować!). Następnie dodać likier i czekoladę. Spód tarty posmarować dżemem. Wylać na spód krem z białej czekolady i chłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny – polecam dłużej, nawet całą noc.
Na schłodzoną tartę z kremem wyłożyć resztę śmietany ubitej z cukrem pudrem. Wyrównać powierzchnię. Na śmietanie ułożyć owoce, posypać pokruszonymi bezami.
Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady jest świetna na letnie dni. Porzeczki nie są częste w ciastach przez swoją kwaskowatość, ale tutaj jest ona bardzo dobrze zrównoważona czekoladą. Zamiast porzeczek możecie też użyć innych owoców – jagód, borówek, malin.
Jeśli będziecie ją podawać w upalne dni, zwłaszcza w ogrodzie – pamiętajcie, żeby ją dobrze schłodzić – z wiadomych względów w wysokich temperaturach może się trochę rozpływać (widać to trochę na zdjęciach przekrojowych :) ).
Post Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.