Świeża, latem orzeźwiająca, zimą przypominająca letnie dni. Pachnąca limonką, na chrupiącym spodzie, inna niż wszystkie.
Składniki:
200g ciasteczek zbożowych typu digestive
80 g masla
4 żółtka
400 g mleka skondensowanego słodzonego
4 limonki ( będzie potrzebna starta skórka z 3 limonek i sok z 4 limonek – ok. 125 ml)
100 ml śmietany 36% do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ciasteczka zmielić w malakserze, dokładnie wymieszać z masłem (musi być w temperaturze pokojowej) – masą wyłożyć formę na tartę (najlepiej z wyciąganym dnem). Z 3 limonek zetrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki – 1 łyżkę skórki zostawić. Ze wszystkich limonek wycisnąć sok – powinno być go ok. 125 ml (przed wyciskaniem soku „zrolujcie” owoce na twardym blacie – w ten sposób łatwiej uzyskuje się sok i jest go więcej). W misce połączyć mikserem mleko skondensowane z żółtkami. Dodać sok z limonek i skórkę z limonek. Masę (dość rzadka) wylać na przygotowany wcześniej spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopniu przez około 12-15 minut – masa powinna być lekko ścięta. Wystudzoną tartę schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin. Można udekorować bitą śmietaną i posypać zostawioną wcześniej skórką z limonki.
Post Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tarta limonkowa pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.