Wołowina bavette to najlepsza część łaty wołowej. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym są bardzo aromatyczne, soczyste, kruche. Najlepiej podawać je wysmażone w średnim stopniu, różowe w środku. Tutaj przedstawiam Wam steki z wołowiny bavette z bardzo lekkim i delikatnym sosem na bazie rumu. Taką wołowinę można dostać w bardzo dobrej cenie w sieci sklepów z owadem ;)
Składniki:
- ok. 400 g wołowiny bavette, najlepiej już pokrojonej na steki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 100 ml śmietany 18% (do sosów, nie kwaśnej)
- ok. 130 ml rumu
- opcjonalnie: prażona cebulka (1 łyżka), kilka szparagów
Wykonanie:
Mięso wyjąć z lodówki pół godziny przed przygotowaniem (musi być w temperaturze pokojowej). Lekko posolić i posypać pieprzem (najlepiej świeżym grubomielonym). Na patelni rozgrzać oliwę. Steki smażyć 2-3 minuty z każdej strony (więcej o wysmażeniu steków tutaj). Mięso zdjąć z patelni (akurat odpocznie kilka minut). Na patelnie wrzucić masło i rozpuścić. Dodać śmietanę i rum. Gotować kilka minut mieszając. Steki wyłożyć na talerze (można wcześniej ugotować np. szparagi i wyłożyć mięso na nie). Polać przygotowaym sosem rumowym, posypać prażoną cebulką i ewentualnie jeszcze dodatkowo grubomielonym pieprzem. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym gotowe.
Post Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.