Hiszpanie mają dobrą rękę do chłodników. Ich receptury wywodzą się z biednej kuchni trochę czerstwego chleba, woda, chlust oliwy, kilka pomidorów, czosnek, garść migdałów, resztka szynki. Resztkowe zupy, można powiedzieć, a takie pyszne. Są orz...
Choć upał aktualnie nam odpuścił, nie wątpię, że słonko jeszcze nie raz tego lata przygrzeje mocniej. Zgodnie z powiedzeniem "przezorny, zawsze ubezpieczony", gromadzę więc kolejne smakowite przepisy przynoszące ukojenie w upalne dni. Jedną z moich ulu...
Gazpacho to idealna zupa na upały. Dodanie do niego arbuza czyni go jeszcze świeższym i bardziej orzeźwiającym od tradycyjnego. Gdy się śpieszę zmiksowaną zupę...
The post Gazpacho z arbuza i pomidorów appeared first on Leniwa Niedziela.
Jesień - szaro, buro i ponuro. Taka to już jest ta pora roku. Zaczynają przychodzić pierwsze mrozy, słońce rzadko kiedy wychodzi zza chmur. Dlaczego nie nadać tej porze roku trochę więcej koloru i ciepła? Dlatego dzisiaj krem z brokułów.Składniki:1 lit...
Gazpacho, czyli niby zupa pomidorowa na zimno. Taki chłodnik. A przecież gazpacho to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni hiszpańskiej (dokładnie andaluzyjskiej). Ma wiele odmian, a tradycyjna składa się ze świeżych pomidorów, octu, oliwy, inn...
Przeglądałam sobie ostatnio różne blogi kulinarne w poszukiwaniu inspiracji i jednym z przepisów, który wpadł mi w oko był przepis... read more
Ten wpis Gazpacho z arbuza pojawił się po raz pierwszy w Pani Fotograf Gotuje! Blog, przepisy i fotografia k...
Pani Fotograf Gotuje! Blog, przepisy i fotografia kulinarna
Odkryłam ten smak zupełnie przez przypadek. W jednym ze sklepów była gotowa marmolada z pomidorów. Kupiłam ją na spróbowanie, stwierdziłam, że to rewelacyjny pomysł i postanowiłam podkręcić ten smak. I oto jest konfitura z pomidorów, z chili i ...
Proste i w miarę szybkie danie, ale dzięki sosowi mniej zwykłe. Jeśli zrezygnujemy z charakterystycznych przypraw, będzie też smakować tradycjonalistom. Składniki: makaron dowolny, ja tutaj używam akurat penne mięso mielo...