Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Pociąg Do Kuchni
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
246
Kategorie
601
Chłodnik z botwinki
Prawdziwy litewski chłodnik z botwinki. Nie na wodzie i occie, ale na bulionie (tak, jak należy klasycznie). Gęsty, pachnący, lekko słodkawy od botwinki, lekko kwaskowy, pachnący koperkiem. Cudowne orzeźwienie na letnie dni. A do tego oszałamia...
Pociąg Do Kuchni
Bruxelles Midi - kuchnia europejska
,
Pociągi pod specjalnym nadzorem - przepisy specjalne
,
Poznań Główny - kuchnia polska
,
Stacja zupy
,
Zupa
,
Stacja warzywna
,
Buraki
,
Chłodnik
,
Na lato
,
Zupa na zimno
,
Botwinka
Przegrzebki z pomidorową salsą
Przegrzebki z pomidorową salsą. Czyli małże św. Jakuba, albo scallopsy z salsą. Salsa to dość gęsty pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw albo owoców. Delikatność przegrzebków jest przełamana pikantną salsą pomidorową (oczywiście ze ...
Pociąg Do Kuchni
Stacja Metro czyli zakąski i przekąski
,
Stacja przystawki
,
Roma Termini - kuchnia włoska
,
Frutti di mare - owoce morza
,
Pomidory
,
Barcelona Sants - kuchnia hiszpańska
,
Frutti di mare
,
Małże
,
Małże św. jakuba
,
Przegrzebki
,
Salsa
,
Scallopsy
Krem z pieczonej marchewki
Zupa, a właściwie krem z pieczonej marchewki. Najlepiej młodej. Wtedy jest najsmaczniejsza. W tej wersji jest całkiem egzotyczna, ale ponieważ młoda marchewka jest latem, nie jest rozgrzewająca, choć bez problemu można ją zmodyfikować do jesienno-zimow...
Pociąg Do Kuchni
Bruxelles Midi - kuchnia europejska
,
Pociągi pod specjalnym nadzorem - przepisy specjalne
,
Stacja zupy
,
La Habana Central - kuchnia egzotyczna i kolonialna
,
Zupa
,
Zupa krem
,
Krem
,
Bez kategorii
,
Mleko kokosowe
,
Marchewka
,
Warzywa
,
Marchew
,
Pieczone warzywa
Karkówka pieczona po afrykańsku
Powiem Wam szczerze, że nie mam pojęcia dlaczego ten przepis określa karkówkę mianem afrykańskiej. Ale przepis ten sprzedała mi wiele lat temu mama mojej przyjaciółki, właśnie pod tą nazwą. Może wynika to z kwestii tego, że w kawałek kark...
Pociąg Do Kuchni
Bruxelles Midi - kuchnia europejska
,
Poznań Główny - kuchnia polska
,
Stacja na dłuższe postoje - dania obiadowe
,
Stacja mięsna
,
La Habana Central - kuchnia egzotyczna i kolonialna
,
Wieprzowina
,
Pieczone mięso
,
Karkówka
Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli czarny makaron z grzybami
Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym. Brzmi tajemniczo. A to po prostu czarny makaron z grzybami i sosem śmietanowym. Czarny makaron powstaje dzięki zabarwieniu go sepią, czyli atrament pozyskiwany z mątwy (czasem z kalmarów), jest bardzo czarny...
Pociąg Do Kuchni
Stacja na dłuższe postoje - dania obiadowe
,
Roma Termini - kuchnia włoska
,
Stacja z makaronami
,
Makaron
,
Grzyby
,
śmietana
,
Czarny makaron
Tarta z czekoladowym musem
Bardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa wytrawna. Jednak w każdej wersji robi naprawdę wrażenie. I znika błyskawicznie. Można także zr...
Pociąg Do Kuchni
Bruxelles Midi - kuchnia europejska
,
Stacja słodkie wypieki
,
Ciasto
,
Stacja deserowa bez pieczenia
,
Czekolada
,
Tarta
,
Kakao
,
Bez pieczenia
Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim
Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską i do tego z klasycznym sosem holenderskim. Delikatne, chrupkie szparagi lekko podpieczone z grubo mielonym pieprzem, zawinięte w jedną z najlepszym szynek świata i polane aksamitnym sosem holenderskim (ocz...
Pociąg Do Kuchni
Bruxelles Midi - kuchnia europejska
,
Stacja Metro czyli zakąski i przekąski
,
Stacja przystawki
,
Gare du Nord - kuchnia francuska
,
Barcelona Sants - kuchnia hiszpańska
,
Stacja warzywna
,
Sos
,
Szparagi
,
Szynka parmeńska
,
Zielone szparagi
,
Sos holenderski
Jajcarskie tosty – tosty z jajkiem
Jajcarskie tosty czyli po prostu tosty z jajkiem. Ale chwilkę? Czy rzeczywiście tak po prostu? Opieczone na patelni, z wierzchu chrupkie. No i ten środek z rozpływającego się (chyba, że wolicie na twardo, ale to już nie ten efekt :lol: )...
Pociąg Do Kuchni
Bruxelles Midi - kuchnia europejska
,
Stacja Metro czyli zakąski i przekąski
,
Grand Central Terminal - kuchnia amerykańska
,
Jajka
,
śniadanie
,
Jajko
,
Tosty
,
Wędlina
Aromatyczna sałatka z matiasów z chilli
Sałatka z matiasów pełna aromatu i pełnej gamy smaków. Słoność matiasów miesza się z aromatem czosnku, lekką słodkością cebuli, pikantością chilli, a do tego wszystkiego nieśmiało wtrąca się majeranek. Sałatka jest prosta, szybka i z pewnością zachwyci...
Pociąg Do Kuchni
Bruxelles Midi - kuchnia europejska
,
Poznań Główny - kuchnia polska
,
Stacja Metro czyli zakąski i przekąski
,
Stacja rybna
,
Stacja sałatkowa
,
Ryby
,
Chilli
,
Matiasy
,
Sałatka śledziowa
,
śledzie
,
Sałatka ze śledzi
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami
Prawdziwy żurek. Taki na autentycznym zakwasie (nie żadnym z butelki kupionym w supermarkecie). Na dobrej białek kiełbasie i żeberkach. Podawany w miseczce z chleba. Żurek pachnący majerankiem o najlepszą kuchnią babci. I wiecie co? Ja nigdy nie lubiła...
Pociąg Do Kuchni
Poznań Główny - kuchnia polska
,
Stacja na dłuższe postoje - dania obiadowe
,
Stacja zupy
,
Zupa
,
Boczek
,
Zakwas
,
Majeranek
,
Biała kiełbasa
,
żeberka
,
żurek
Sałatka z krewetek
Sałatka z krewetek. I tych najmniejszych, bo koktajlowych i tych większych. W połączeniu ze słodką brzoskwinią i słonawymi oliwkami ta sałatka z krewetek tworzy prawdziwy koktajl smakowy, a do tego naprawdę nieźle wygląda. Składniki: 250...
Pociąg Do Kuchni
Stacja Metro czyli zakąski i przekąski
,
Stacja przystawki
,
La Habana Central - kuchnia egzotyczna i kolonialna
,
Frutti di mare - owoce morza
,
Barcelona Sants - kuchnia hiszpańska
,
Frutti di mare
,
Stacja sałatkowa
,
Krewetki
,
Sałatka
,
Oliwki
,
Brzoskwinie
Lemoniada truskawkowa
Lemoniada truskawkowa. Wcale nie musi być z cytryny. Choć nie da się ukryć, że każda lemoniada, nawet taka, musi mieć choć troszkę cytryny :) Orzeźwiająca, jednoznacznie kojarząca się z latem, świeżymi owocami, ogrodem, piknikiem. Składniki: ...
Pociąg Do Kuchni
Bruxelles Midi - kuchnia europejska
,
Bez kategorii
,
Napoje
,
Truskawki
,
Bezalkoholowe
,
Lemoniada
,
Mięta
,
Napój
,
Orzeźwienie
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną
Pasztet. W sumie to słowo niby oddaje wszystko. Ale przecież pasztet pasztetowi nierówny. Ten akurat jest wyśmienity (to oczywiste), mięsny, taki do krojenia, raczej nie nadaje się do smarowania. Idealny na duże okazje, święta, ale nie tylko. Ten paszt...
Pociąg Do Kuchni
Bruxelles Midi - kuchnia europejska
,
Pociągi pod specjalnym nadzorem - przepisy specjalne
,
Poznań Główny - kuchnia polska
,
Stacja mięsna
,
Gare du Nord - kuchnia francuska
,
Mieszane
,
Boczek
,
Pieczone mięso
,
Mięso
,
Pasztet
,
Wątróbka
,
Pistacje
,
żurawina
Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem
Jeszcze jeden przepis na pizzę taką włoską, nieprzeładowaną składnikami (nie znajdziecie tu sosu czosnkowego ani kebaba). Pizza z tuńczykiem jedna z podstawowych we Włoszech. Oczywiście na cienkim kruchym cieście. Pizza w tej wersji jes...
Pociąg Do Kuchni
Roma Termini - kuchnia włoska
,
Stacja rybna
,
Bazylia
,
Mozzarella
,
Oliwki
,
Tuńczyk
,
Pizza
,
Anchovis
Sałatka z tuńczyka
Sałatka z tuńczyka. Lekka, szybka, nie znam nikogo, kto by jej nie lubił (no chyba, że nie lubi oliwek). Dodatek kukurydzy i awokado sprawia, że jest kremowa, ale chrupiąca. Świetnie sprawdza się jako popołudniowa przekąska ale też imieninowa...
Pociąg Do Kuchni
Bruxelles Midi - kuchnia europejska
,
Stacja Metro czyli zakąski i przekąski
,
Stacja przystawki
,
Stacja rybna
,
Stacja sałatkowa
,
Sałatka
,
Awokado
,
Kukurydza
,
Tuńczyk
,
Majonez
Gravlax – skandynawski marynowany łosoś
Gravlax. Brzmi dziwacznie. Gravlax oznacza łososia zamarynowanego w soli, koperku, burakach, cukrze. Gravlax oznacza dosłownie z języka szwedzkiego (gravad lax) pogrzebanego łososia. Proces marynowania trwa kilka dni. Gravlax może być przyrządzony tylk...
Pociąg Do Kuchni
Bruxelles Midi - kuchnia europejska
,
Pociągi pod specjalnym nadzorem - przepisy specjalne
,
Stacja przystawki
,
Stacja rybna
,
Frutti di mare - owoce morza
,
Ryby
,
łosoś
,
Buraki
,
Koperek
,
Marynowanie
,
Na zimno
,
Skandynawska
←
Poprzednia
11
12
13
14
15
Następna
→