Lemoniada truskawkowa. Wcale nie musi być z cytryny. Choć nie da się ukryć, że każda lemoniada, nawet taka, musi mieć choć troszkę cytryny :) Orzeźwiająca, jednoznacznie kojarząca się z latem, świeżymi owocami, ogrodem, piknikiem.
Składniki:
– 1 l wody mineralnej (wg Waszych upodobań – gazowana, lekko gazowana, niegazowana)
– 0,5 kg truskawek, umytych, bez szypułek
– 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
– sok z 1 cytryny
– świeża mięta
– cukier – wg upodobań i smaku – ja dałam 3 łyżki
Wykonanie:
Truskawki zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać sok z cytryny, zmiksować. Przecedzić przez gęste sitko. Do butelki (albo dzbanka), w której będziecie przechowywać lemoniadę włożyć gałązki świeżej mięty. Wlać „zaprawę” z truskawek. Dodać wodę. Lemoniada truskawkowa gotowa. Podawać z listkami świeżej mięty i oczywiście przechowywać w lodówce.
Post Lemoniada truskawkowa pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.