Piernikowe trufelki to nasz pierwszy tegoroczny świąteczny wpis. Mikołajki za nami, a to dla nas znak, że pora wziąć się za świąteczne przepisy
Poniższe trufelki doskonale sprawdzą się, jako jadalny prezent, są mega łatwe do zrobienia, więc będą idealne dla dzieci, które chcą uraczyć np. dziadków własnoręcznie zrobionym prezentem.

Składniki:
- 170 g lukrowanych pierników
- 1 łyżka miodu
- 125 g serka mascarpone
- kakao do obtaczania trufelków
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu Appetita
- opcjonalnie patyczki do szaszłyków
Pierniczki pokrusz na mniejsze kawałki i zmiel w blenderze na proszek, dodaj mascarpone, cynamon, miód i wymieszaj robotem lub ręcznie na gładką masę.



Uformuj masę w kulę i włóż na 30 min. do lodówki. Po tym czasie, masę wyjmij, formuj z niej małe kulki i obtaczaj w kakao. Możesz trufelki nabić na patyczki, jak lizaki. Gotowe!
