Leżą tuż obok mnie i nie chcę się powstrzymywać od zjedzenia następnego !
Pyszne ! Do tego bardzo szybko można je przygotować.
Potrzebna jest tylko szklanka mąki, trochę cukru do smaku, odrobina soli i proszku do pieczenia (1/2 lyżeczki), 100 g masła oraz dojrzały banan, żółtko i czekolada (do wyboru gorzka, mleczna, biała, etc.*)
Masło i cukier ubijam razem, dodaję banana i żółtko i mieszam z suchymi składnikami. Na końcu dodaję czekoladę pokrojoną w kosteczkę lub po prostu połamaną.
Masa jest gęsta, ale nie na tyle, żeby formować kuleczki, dlatego kładę porcje łyżką na blachę i lekko przyklepuję, staram się, aby miały okrągły kształt.
Piekarnik nagrzewam do 180-200 stopni i wkładam ciasteczka na ok. 20 minut, opcja góra - dół.
Ciasteczka są upieczone, gdy są jeszcze nieco miękkie w środku, a dookoła przypieczone i chrupiące.
Z podanych proporcji upiekłam 12 dość dużych ciastek.
Smacznego !
* w innej wersji niż tytułowa można także dodać migdały, żurawinę, rodzynki, orzechy, co kto lubi